Annons

Annons

Annons

Annons

Sidensjö

Läsartext
Mötesplats Valhalla varje måndag i Drömme

Mötet mellan oss människor är väldigt viktigt, och upplevs av många ännu viktigare när vi lever med en pandemi, och har haft betydande restriktioner under en lång tid. I Drömme i Sidensjö anordnas Mötesplats Valhalla under den allra mörkaste årstiden.

Detta är en läsartext.

Intresseföreningens ordförande Lennart Bylund tackar Lasse Häggström för hans intressanta berättelse om solenergi. Foto: Bertil Westin

Annons

Hittills under oktober och november har vi mötts fyra gånger. Konceptet är enkelt, vi börjar med att fika och runt borden hörs ”surret” och många olika samtal förs. Därefter är det dags för kvällens programpunkt. Först ut denna säsong var bybon Lasse Häggström, som pratade solenergi, och hans väg för att installera solfångare på sitt garage. Lasse är mycket entusiastisk, berättade om de miljömässiga fördelarna, och vad det innebär ekonomiskt. Intresset bland byborna var så stort, så detta blir tema även på en träff i januari.

Annons

Lena och Örjan Salö gör många resor, och fångar dem med fantastiska bilder. Vi fick lyssna till deras intressanta berättelse om Kapstaden och landet Sydafrika. Många naturbilder och stadsmijöer gör att många av oss vill åka dit.

Sidensjö har många små företag vilket det är intressant att få inblick i. Stefan Nyström som äger och driver Sidensjö potatisodling berättade om denna väderberoende verksamhet. Stefan gav oss inblick vilka olika potatissorter som odlas, vad gödsling och bevattning betyder för hur potatisen utvecklas. Detta är en hel vetenskap. Sortering och paketering är en del av vinterns arbete. Distributionen sköts till mesta dels av egna fordon, och det gäller att tänka strategiskt för att få behålla sin plats i butikernas hyllor hela säsongen. Många frågor ställdes, och publiken sa, tänk att det finns så mycket att berätta om en så ”enkel” sak som potatis.

Annons

Kyrkvaktmästare Roger Westin berättar om sitt intressanta arbete som han haft i över 35 år. Foto: Bertil Westin

Roger Westin som är församlingens kyrkvaktmästare berättade om sitt arbete och församlingen byggnader. Många vackra bilder på och i kyrkan, som uppfördes i slutet av 1300-, eller början av 1400-talet. Roger trivs verkligen med sitt arbete och skildrar de olika årstidsväxlingarna och hur det påverkar jobbet. Det är fler än Roger som trivts med arbetet som kyrkvaktmästare under 120 år har församlingen bara haft fyra kyrkvaktmästare. Tack vare Roger och hans medarbetare har Sidensjö en välskött kyrkogård som är omtalad i hela Nolaskogs.

Annons

Arrangör för dessa kvällar är Drömmebygdens intresseförening och Drömme IOGT-NTO, genomsnittligt antal deltagare hittills i höst har varit 39. Två träffar återstår under november, och planeringen av träffarna i januari och februari har redan påbörjats.

Olle Häggström

Annons

Annons

Till toppen av sidan