Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Region Västernorrland, vad har ni gjort med sjuktaxin? 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Hanna Persson

Annons

Jag har förstått att Region Västernorrland återigen har infört landets högsta besparingskrav. Men varför inte hellre spara in på byråkratin än vår sjukvård – i detta fall sjuktaxin, som är nödvändig för oss svårt kroniskt sjuka? 

Istället för läkarintyg av behandlande läkare, som verkligen vet den sjukes tillstånd och funktionshinder, har ni anställt en massa målvakter på sjuktaxin som gör allt i deras makt att neka behovet av sjuktaxi. När man är så svårt kroniskt multisjuk som jag är, så ska man inte behöva bemötas med ifrågasättande och misstro om man behöver sjuktaxi. 

Jag har flera fysiska diagnoser och bland annat svår ME, vilket innebär att jag även har oerhört svårt med kognition och sällan klarar av att tala i telefon. Att behöva bråka med sjuktaxin i flera timmar i telefon har kraschat mig totalt, vilket innebär att risken nu finns att jag inte klarar av att åka på den behandling som jag behövde sjuktaxi för. 

Annons

Annons

Jag är hembunden och sängliggande nästan dygnet runt och för att jag ska kunna åka på de behandlingar som skulle underlätta mitt liv, åtminstone i en av mina sjukdomar, så behöver jag åtgärder som underlättar det för mig. Jag behöver snabbt få komma till sjukvårdsenheten (i en annan kommun), få min behandling, taxin väntar på mig och jag får åka hem direkt. 

Istället menar nu sjuktaxin att jag ska kunna samåka med andra patienter, vilket innebär att sjuktaxin kan komma 4-6 timmar innan den annars skulle ha kommit, plockar upp olika patienter i regionen och lämnar av mig på sjukhuset långt före innan jag har tid. Med min svåra ME behöver jag lägga mig i tyst rum och vila – men inga vilorum finns på sjukhusen. Jag får sedan efter min behandling vänta i flera timmar innan en sjuktaxi med bår kan plocka upp mig – OM det finns plats. Det har hänt att jag fått vänta på sjuktaxi i fyra timmar för att få åka hem. Det här innebär att jag varit hemma sent på kvällen.

Åtta till tio timmars resa för en svårt multisjuk människa som har i bästa fall en aktivitetsnivå på cirka 15 min dag går inte. På grund av mitt svåra sjukdomstillstånd och behov av att hela tiden ligga ner utan intryck som ljud, ljus och rörelser så är det fullt OMÖJLIGT för mig att åka på samresor eftersom dessa försämrar mig avsevärt och permament.

Ska inte våra skattepengar gå till sjukvård och sjukvårdsåtgärder som till exempel sjuktaxi istället för en byråkrati som kostar stora summor pengar?  

Annons

Ni har inte bara höjt taxan för sjuktaxi till 200kr/resa utan även gjort det omöjligt att få den hjälp som vi kroniskt multisjuka verkligen behöver! Ta dessa ord till er och ändra på reglerna! Vi kroniskt multisjuka har också ett värde i samhället och ska behandlas med värdighet! 

Annons

P.H

SVAR DIREKT

Hej och tack för dina synpunkter. När du besöker Region Västernorrland för hälso- och sjukvård och viss tandvård har du rätt till ersättning för sjukresa med buss, tåg eller egen bil. Det är dock ingen rättighet att kunna välja egen taxi. Däremot är det möjligt att beviljas resa med taxi, i bil eller flyg, utifrån medicinska, fysiska och psykiska hälsotillstånd.

De med färdtjänstbevis har rätt till sjukresa i taxi. Den som inte har färdtjänstbevis kan istället ringa sjukreseservice och besvara några frågor för bedömning direkt vid beställning. Det är inte mening att det ska ta flera timmar eller upplevas som det du beskriver, så det behöver vi se över.

Under pandemin har inte samåkning varit möjligt utifrån smitthänsyn, utan alla har fått plats i egen taxi. Nu när smittspridningen minskat och pandemins inverkan på samhället börjar normaliseras återgår vi till den samordning som gällde innan covid-19. Det betyder att patienter erbjuds plats i en sjukresa med särskild kollektivtrafik som samordnas över hela länet. Av logistiska skäl kan inte alla transporter erbjuda liggande färd, eller dörr till dörr-lösning.

Vi har inte höjt priset på sjukresor i taxi, utan tagit bort den rabatt som enbart gynnat de med kort väg till vården och färdtjänstbevis. För patienter, i likhet med insändaren, som har behov att uppsöka vård långt ifrån hemmet, i annan kommun eller till och med län, är kostnaden den samma som tidigare – 200 kronor.

Annons

Vi arbetar ständigt med att förbättra tillgängligheten. I mätningar har våra sjukresor en hög andel nöjda kunder men vi strävar alltid att bli ännu bättre, därför är dina synpunkter viktiga för oss. Det bästa råd jag kan ge är att kontakta din behandlande läkare för att ni i dialog kan försöka hitta individanpassade lösningar som gynnar dig i din situation.

Här finns all information om våra sjukresor: Sjukresor i Västernorrland - 1177 Vårdguiden

Roger Wetterstrand, enhetschef kollektivtrafik och infrastruktur

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy