Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Insändare
V: Även här pågår en barnmorskekris – vad gör de styrande åt det?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Robert Eriksson

Annons

Barnmorskeupproret som nu pågår i Stockholm har nog inte undgått någon. Även i vårt län pågår en barnmorskekris. Under många år har barnmorskor valt att lämna förlossningen då arbetsförhållandena är för dåliga. Att inte veta om man kan gå hem när passet slutar, att inte ha erfarna kollegor att rådfråga, att tvingas springa mellan olika förlossningsrum och inte hinna äta lunch är en vardag som barnmorskorna i vårt län vittnar om.

Annons

Barnmorskorna blev rejält förbannade för ett par år sedan när personalbristen var påtaglig och regionledning då valde att erbjuda stafetter 95 000 kr i månaden för att jobba hos oss. Den styrande majoriteten lovade dyrt efter det att arbetsförhållandena skulle förbättras och att man skulle satsa på lönerna. Men vad blev det av det?

Nu ser vi återigen att många barnmorskor i länet lämnar yrket.

Annons

Från Vänsterpartiets sida har vi föreslagit två konkreta åtgärder:

1. Inför försök med förkortad arbetstid på förlossningen. Arbetstidsmåttet för en heltid ska sänkas med bibehållen lön.

2. Höj lönerna.

Dessa åtgärder menar vi skulle bidra såväl till att locka ny personal till förlossningen som att behålla den personal som arbetar där idag. Detta är också krav som barnmorskorna själva lyfter. Barnmorskorna har även lagt fram fler förslag på förbättringar och åtgärder och majoriteten behöver ta detta på allvar och lyssna på dem, innan situationen förvärras.

Vi vill även lyfta fram vikten av att det finns undersköterskor på avdelningen, dessa rationaliseras ofta bort när det ska sparas. Det är inte rimligt, undersköterskorna såväl avlastar barnmorskorna som ger ett viktigt stöd till patienterna.

Alla kvinnor har rätt till en trygg förlossning och det säkerställs genom att det finns barnmorskor på plats som har tid att ta emot dem. I vårt län har vi också en situation där födande i Sollefteåområdet tvingas åka långa sträckor för att föda. I Sollefteå finns kompetenta barnmorskor som nu jobbar inom andra verksamheter, till exempel mödravården som även skulle kunna förlösa kvinnor. Varför inte nyttja denna kompetens, avlasta förlossningarna i Sundsvall och Örnsköldsvik och ge de födande tryggheten att inte behöva åka långa sträckor?

Annons

Vi undrar hur den styrande majoriteten bestående av Socialdemokrater, Moderater och Liberaler säkerställer att barnmorskorna stannar kvar i regionen och att de födande får en säker förlossning?

Isabell Mixter, Regionstyrelsen, Vänsterpartiet i Region Västernorrland

Nina Orefjärd, Hälso- och sjukvårdsnämnden, Vänsterpartiet i Region Västernorrland

Annons

Annons

Till toppen av sidan