Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Musikmakarna ledande i Sverige – grundaren Ulla Sjöström berättade om framgångarna

Musikmakarna har satt Örnsköldsvik på den nationella och internationella musikkartan. Grundaren Ulla Sjöström berättade om de stora framgångar som uppnåtts sedan starten 1998 inför RPG (Riksförbundet Pensionärsgemenskap) vid ett mycket välbesökt möte i EFS-kyrkan. Musikmakarna har fått rader av utmärkelser och ett stort antal artister har gjort både nationella och internationella karriärer efter sin utbildning i Örnsköldsvik.

Detta är en läsartext.

Ulla Sjöström startade Musikmakarna 1998 och kan se tillbaka på stora framgångar för skolan och för elever i Sverige och utomlands och en rad fina utmärkelser. Foto: Sven Lindblom

Annons

Musikmakarna fick 2018 regeringens hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationella framgångar. Regeringen skriver att svenska och utländska talanger vallfärdat till Örnsköldsvik under 20 år för skolans välförtjänta rykte som plantskola för musikmakare. Rektorn Ulla Sjöström har aldrig kompromissat med sin version om att driva Sveriges bästa låtskrivarutbildning vilket också gett stora internationella framgångar.

Annons

Annons

Den fina utmärkelsen har undertecknats av utrikeshandelsminister Anne Linde.

Ulla Sjöström inledde med sin egen bakgrund i den musikaliska familjen Sjöström i Grimsmark utanför Ånäset. Pappan var mycket musikalisk och det gick i arv till de sju barnen. Familjen turnerade runt om i Sverige och även utomlands, bland annat en hel sommar i USA i fem delstater.

Men Ulla Sjöström ärvde även drivet att åstadkomma något. Hon har nu en stor andel i att Sverige är ett musikexporterande land, det tredje i världen efter USA men före till exempel England. Det ger betydande exportinkomster till Sverige.

Musikmakarna är en tvåårig yrkeshögskola som varje år får söka nya pengar från staten för att driva verksamheten.

Vi måste med andra ord producera på hög nivå för att få vara kvar, berättade Ulla Sjöström. Det är mycket svårt att komma in på utbildningen. Av de 437 som sökte ska 100 finnas kvar efter den första gallringen. Den här gången var det 111 som gick vidare tack vare den höga kvaliteten. Uttagningen till de relativt få platserna ombesörjs av en rad kvalificerad musikproducenter varav de flesta finns i Stockholm.

Men det är ingen risk att vi flyttar från Örnsköldsvik, fortsatte Ulla Sjöström. Örnsköldsvik är den idealiska platsen med rätt miljö för koncentration på musik- och låtskrivande utan störande inslag.

Musikmakarna finns på Sjögatan och har med fortsättningskurser med mera cirka 140 studenter inskrivna.

Sven Lindblom

Annons

Annons

Till toppen av sidan