Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Insändare
S, L och M: Administrativ personal är ibland en lösning

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Glenn Nordlund är en av de som svarar PRO.

Bild: Izabelle Nordfjell, Johannes Sjödin

Annons

Replik på insändare PRO i Ö-vik: Politiker, hur ska vården klara av vårdskulden? (Allehanda 8/11).

PRO:s samorganisation i Örnsköldsvik ställer flera relevanta frågor om vården i framtiden. Tack för möjligheten att besvara dessa, även om det är svårt att ge utförliga svar i det utrymme som ges här. Det stämmer att Västernorrland kommer få en större andel av befolkningen som är över 70 år, samtidigt som antalet i arbetsför ålder minskar. En viktig del i att färre ska ta hand om fler är att alla som kan arbeta också ska arbeta.

Annons

Region Västernorrland satsar på snabbare språkutbildning för personer som kommer till länet med en yrkesutbildning i bagaget. Dessutom använder Region Västernorrland de extra medel som regeringen skjutit till för att stärka välfärden genom att skapa fler platser på yrkesutbildningar inom vård och omsorg, som stödbiträde och medicinsk sekreterare. Genom att avlasta den legitimerade personalen arbetsuppgifter som kan utföras av andra finns mer tid till det patientnära arbetet. Så ”administrativ personal” är ibland en lösning men det ligger också ett sparkrav på regionledningsförvaltningen att minska sina kostnader för administrationen. Att ha egen personal är en viktig pusselbit för en tillgänglig vård med god kontinuitet.

Annons

Vi ser att många verksamheter har kunnat vända trenden och minska beroendet av hyrpersonal. Västernorrland är en av enbart fyra regioner i landet som minskat vår andel av hyrpersonal jämfört med förra året. Det påstås i insändaren att vården har besparingskrav. Det Västernorrland har är den nästan dyraste vården i Sverige. Det kan inte vara en naturlag att det ska kosta mer att ta hand om en patient i Västernorrland jämfört med liknande regioner.

Att nå en budget i balans är ett självklart och viktigt arbete som verksamheterna behöver göra. Både specialistvård och primärvård får ändå tillskott för att kunna utveckla verksamheten. Region Västernorrlands vård har goda resultat när man frågar patienter samt i nationella mätningar och arbetet fortsätter för en ännu bättre vård.

Annons

Glenn Nordlund (S), regionstyrelsens ordförande Region Västernorrland

Per Wahlberg (M), vice ordförande Nämnden för hållbar utveckling Region Västernorrland

Sarah Karlsson (L), ersättare regionstyrelsen Region Västernorrland

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy