Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jonas Bergström

ledare socialdemokratisk

Jonas Bergström
Den som är gladast vinner

Detta är en opinionstext.Detta är en text från Tidningen Ångermanlands ledarsida grundad på socialdemokratiska värderingar. Den var fram till december 2021 en del av allehanda.se.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) håller en pressträff i riksdagens presscenter efter att träffat riksdagens talman.

Bild: Fredrik Persson

Annons

"Ett spektakel", så beskriver Kristersson regeringsbildningen. Han har glömt att denna trista process är ett uttryck för vår demokrati. Och att den som är gladast alltid vinner.

"Vi har riktigt stora problem och så håller vi på med det här spektaklet". Så sa en irriterad Kristersson till pressen efter att ha träffat talmannen. M-ledaren påpekade att detta är den tredje regeringsbildningen på tre år.

Men om den 129 dagar långa regeringsbildningen efter valet 2018 var ett spektakel: varför låtsades Kristersson då som att han verket vunnit valet trots att alla som kan räkna såg att så inte var fallet?

Och om regeringsbildningen i somras var ett spektakel: varför röstade då M – tillsammans med SD, KD, L och V – nej till Löfven när de inte hade någon som helst plan för hur en ny regering skulle bildas?

Är verkligen den pågående regeringsbildning ett spektakel? S valde en ny partiledare på kongressen som avslutades i söndags, Stefan Löfven lämnade in sin avskedsansökan i onsdags, under torsdagen hölls talmansrundor som avslutades med att talmannen Andreas Norlén gav Magdalena Andersson i uppdrag att bilda regering.

Annons

Annons

Det är än så länge inget särskilt dramatiskt eller spektakulärt över detta. Tvärt om. Det är vår demokrati och vår grundlag satt i arbete.

Kristersson säger att det är omöjligt för honom att bli statsminister nu och siktet därför är inställt på nästa val. Men om Kristersson gett upp och menar att allt bara är ett spektakel: varför ska M då rösta rött till Anderson?

Kristersson blir märkbart irriterad över att ens få frågan, men det är inte så konstigt att den ställs. Talmannen Norlén (M) sa på sin pressträff att det historiskt varit så att partier som inte sett andra alternativ än det förslag till statsminister som talmannen presenterat röstat gult och därmed släppt fram talmannens förslag. Så gjorde även M senast år 2014.

Kristersson är uppgiven, irriterad och bitter. Han kommer inte lyckas bli statsminister den här gången heller. Skulden för det lägger han på Centerpartiet.

Men C har sedan länge gjort sitt val. De är inte intresserade av att bilda en regering i samarbete med Sverigedemokraterna, det är samma löfte som Kristersson själv gav förintelseöverlevaren Hédi Fried före valet 2018.

Som en konsekvens av det har C ingått i S regeringsunderlag. Ett val som C:s väljare stöttar. Stödet för Magdalena Andersson är starkt bland C:s väljare. 62 procent föredrar Andersson som statsminister – endast 10 procent föredrar Kristersson.

Annons

Annons

Så vem är det egentligen Kristersson försöker nå med sitt budskap om att borgerliga väljare bör rösta på borgerliga partier? De redan frälsta?

I befolkningen är stödet redan högre för Andersson än det är för Kristersson. 48 procent har förtroende för Andersson, 35 procent har förtroende för Kristersson. När andelen som har förtroende ställs mot med andelen som inte har förtroende leder Andersson överlägset. Andersson ligger på +24, Kristersson på -5 enligt Expressen/Sifo.

Så jag förstår att Kristersson är uppgiven och bitter. Det som förvånar är att han är oförmögen att dölja det.

"Den som är gladast vinner". Det sa partisekreterare Lars Stjernqvist (S) sommaren 2002. Sedan vann S valet överlägset. Just nu går alla socialdemokrater runt och är saliga efter S-kongressen, den nyvalda partiordföranden är energisk, bitar verka falla på plats även i denna regeringsbildning och Kristersson är bitter.

När var det såhär roligt att vara socialdemokrat senast?

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy