Annons

Annons

Annons

Centrala Örnsköldsvik

Insändare
Inte klimatsmart av Övikshem att bygga i betong

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vi läste i ÖA 21/10 att Övikshem avser att bygga ett hyreshus i kvarteret Konstantinopel. Av bilden i tidningen får man intrycket att det blir ett konventionellt bygge i betong.

En skiss på hur Övikshem planerar att det nya huset med bostäder ska se ut. Skiss: Tecnicon

Annons

Annons

För några år sedan skrev fyra personer verksamma i Naturskyddsföreningens arbetsgrupp för klimat och energi ett medborgarförslag som skulle tillåta endast trähus på kommunal mark. Förslaget avslogs i kommunfullmäktige. Vi anser i likhet med förslaget att endast ett skall-krav för att bygga i trä ger effekt och detta ser tyvärr ut att besannas.

I en färsk rapport från Linköpings universitet, där flera studier på området sammanställts, står det om trähus att ”ett industriellt flerbostadshus har 40 procent lägre CO2-utsläpp än ett jämförbart betonghus”. Kommunen har i en ännu inte antagen klimatstrategi satt upp målet att kommunkoncernen ska vara klimatneutral 2030. Hur ska det gå till om man fortsätter att bygga i betong?

Givetvis är det bättre för klimatet ju tidigare vi börjar bygga trähus. Naturskyddsföreningen har räknat ut att med den minskningstakt som Sverige haft det senaste decenniet, 3 procent per år, kommer Sverige bli tvunget att hastigt och mindre lustigt komma ned till nollutsläpp redan 2025 om vi ska uppfylla Parisavtalet. Vi kan inte peka finger åt Kina om vi själva inte förmår uppfylla vår del av avtalet.

Vi i Örnsköldsvik inklusive Övikshem måste börja redan nu!

Helen Forsgren, ordförande styrelsen för Naturskyddsföreningen i Örnsköldsvik

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan