Annons

Annons

Annons

Insändare
Inte bara nynazismen är hot mot dagens judar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Varför minnas något som hände för 83 år sedan? Det har gått en mansålder –hur viktigt kan det vara? Men vi har rätt till vår historia, precis som vi tar lärdom av våra misstag så kan vi ta lärdom av våra historiska misstag.

Krossad ruta på synagogan i Malmö, samt bild på en sönderslagen butik efter Kristallnatten 1938.

Annons

Kristallnatten är en sådan historisk påminnelse som vi måste lära oss av. Den natten inskrevs för alltid i historien som en varning till människan för vad hon är kapabel till. Det fick fortgå – det som långt tidigare borde ha stoppats. Förföljelsen av det judiska folket slutade inte förrän gaskamrarna blev slutmålet i förintelsens industrialisering.

Natten mellan den 9 och 10 november 1938 förstördes över 1400 synagogor. Nästan 8000 judiska butiker fick sina fönster krossade, vandaliserade och plundrade. Judar misshandlades, 1500 judar mördades och över 30 000 judiska män skickades till koncentrationsläger. Judarna ålades att städa upp efter förödelsen, och tvingades betala ett kollektivt skadestånd på en miljard mark. Enbart judar drabbades – bara därför att dom var judar.

Annons

Nu kanske du invänder och säger, att vi skulle aldrig behandlat judarna så. Men tror du att det tyska folket var ondsintare än andra folk? En överlevande jude svarade så här på den frågan: ”tyska folket var inte ondsintare än andra, de var bara likgiltiga för vad som hände med oss judar”.

2021 upplever Sveriges judar en utsatthet som de inte upplevt sedan krigsslutet. Trots alla förintelsekonferenser och prat om förintelsemuseer, så flyttar judarna från Sverige. Vår regering har inte insikten att se med den judiske utsattes ögon. Regeringen förfasar sig över nynazismen (vilket är bra), men om vi vågade se på de stora ökande hoten mot judarna även från andra håll, då skulle det ha debatterats tills judarna hade känt äkta trygghet i vårt land.

Annons

Våra styrande bär det största ansvaret för judarnas otrygga vardag. Undfallenheten mot islams ideologi, oförmågan att förstå det allvarliga i de ständiga hoten mot judarnas hemland Israel och blindheten att se sin egen israelfientliga politik som grogrund för fortsatt förföljelse av judarna. Regeringens fokusering på nynazismen som det stora hotet mot judarna är verklighetsflykt! Det vittnar mera om feghet och ovilja, än förmågan att ta tag i problemen.

Thomas Lundgren

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan