Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Hitta din inre motivation till motion!

Varför är det så svårt att komma igång med sin träning när man vet att det är så bra för kropp, knopp och själ, dessutom är det ju även bra för blodsockret. Varför motion är så bra och hur vi hittar motivationen berättade friskvårdskonsult Josip Pavic för oss i diabetesföreningen, på höstens första föreläsning.

Detta är en läsartext.

Bättre hälsa i tre steg med friskvårdskonsult Josip Pavic var temat på Diabetesföreningens första höstföreläsning. Foto: Anna Forsberg

Annons

Våra kroppar är ju gjorda för rörelse. I dag rör vi på oss allt mindre i vardagen. De senaste åren har ju en del tekniska prylar gjort att vardagsrörelsen minskat ytterligare, till exempel robotdammsugaren, robotgräsklipparen, att du kan sitta i soffan och tända lamporna i huset. Men genetiskt är vi ganska lik jägaren för 10 000 år sedan.

Vad är motion bra för? Motion är ju världens bästas medicin. Det är bra för koncentrationsförmågan, intelligensen, konditionen, minnet. Motion motverkar stress, depression och åldrandet. 30 minuters motion ger endorfin som 10 mg morfin.

Annons

Annons

Under föreläsningens gång fick vi diskutera i små grupper hur man kan göra för att hitta motivationen att röra på sig. Foto: Anna Forsberg

Vid en promenad på 45 minuter bör 15 minuter vara pulshöjande (75 procent av max). Man har sett att det är den pulshöjande aktiviteten som ger mest effekt.

Regelbunden motion är önskvärt. Rekommendationen är måttlig intensitet (det vill säga du kan gå och prata) 150 min/vecka eller hög intensitet 75 min/vecka. Så låg dos eller måttlig dos motion ger stora hälsovinster.

Hur får vi då till motivationen? Vi har ju den berömda motivationsstegens fem olika steg som ska klättras. Så vissa steg kan kännas extra tröga tills man har kommit över dem.

Motivationstegen: Förnekelsestadiet – Tanken är god. Begrundandestadiet – Andra vill. Förberedelsestadiet – Jag vill. Handlingsstadiet – Jag är i gång. Aktivitetsstadiet – Titta, jag njuter. Ta även med återfallsstadiet – vad gjorde att jag slutade.

Försök att hitta något som du tycker är roligt eller något du är nyfiken på. Skriv in aktiviteten i din kalender, exempelvis tisdag och torsdag samt vilken tid. Tänk också på vilken tid på dygnet du är som fräschast. Hitta en träningskompis eller träningsgrupp, stötta och motivera varandra. Sätt upp delmål. Du vet väl att all rörelse räknas.

Annons

Annons

Tänk på att ”det är bara DU som har ansvar för DIN kropp och DITT välbefinnande”.

Ett stort tack till Josip för en bra och inspirerande föreläsning. Vi planerar för en aktivitet med Josip till våren, då varvar vi teori med praktik.

Ulrika Emanuelsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan