Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Stora besparingar på Sollefteå sjukhus

Insändare
Läkare: IVA-cirkusen i Sollefteå har redan kostat pengar – vad var meningen?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Faktum är att just den här cirkusen redan kostat stora pengar i stafettkostnader för att kompetenta läkare och sjuksköterskor nu sagt upp sig på grund av detta. Kompetens är svårt att räkna i pengar", skriver läkaren Helena Toss i en insändare.

Bild: Emma Wallenius

Annons

Denna insändare handlar om den planerade och beslutade nedläggningen av IVA Sollefteå och om hur man får bete sig i politiken.

Jag var narkosläkare i Sollefteå. Jag har sagt upp mig och blivit ersatt av en stafett. Anledningen är att jag under ett år kämpat mot det förslag som lades fram av konsulter, älskades av sjukhusdirektören och klubbades igenom av politikerna i augusti.

Annons

Det står i protokollet från hälso- och sjukvårdsnämnden. Det finns i alla dokument. Det har stötts och blötts i alla forum: Flytta den invasiva ventilatorvården och CRRT(IVAdialys) till Ö-vik. Sjukhusdirektören har personligen sagt till mig att han inte backar en tum.

Vad händer nu?

I förra vecka gick Lena Asplund, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden ut med att detta inte har hänt. Hon menar att allt är ett missförstånd och att vi inte lyssnat. I min värld är det en ren lögn. Allt finns i dokumenten. Jag har försökt kontakta henne för att få svar men hon väljer att inte svara mig. Jag vill skrika. VARFÖR?

Annons

Jag har lärt mej att inte bli förvånad i region Västernorrland så nu är jag lugn igen. Men inte kvar.

Jag är tacksam för patienterna skull att den här vården i någon mån eventuellt blir kvar just nu. Det blir säkrare och bättre. Men om man leker med tanken att både regionledningen och politiken inte har förstått begreppen – VAD var då meningen med hela karusellen? Då ska vi ju behålla den dyra ventilatorvården? Vari ligger då besparingen? Eller? Det finns beslut på motsatsen? Vad ska vi tro?

Synd bara att ni behåller den gamla traditionen i regionen att låta tänkta besparingar fördyra verksamheten. Där finns det också siffror inte minst från 2016 och framåt.

Faktum är att just den här cirkusen redan kostat stora pengar i stafettkostnader för att kompetenta läkare och sjuksköterskor (som vi försöker rekrytera) nu sagt upp sig på grund av detta. Kompetens är svårt att räkna i pengar.

Annons

Jag förstår att man nu har insett att nedläggningen av intensivvården i Sollefteå inte var en bra idé trots dyra konsultfakturor att svälja. Men jag frågar mig ändå. Hur mycket får man tänja på sanningen som politiker för att rädda sitt eget skinn, eller för att det snart är valår? Det finns förvisso höga politiker i andra länder som föregångare för alternativa sanningar.

Jag har tyvärr en känsla av att ingen av de inblandade vill erkänna sina misstag offentligt, men jag hoppas att jag har fel.

Man utvecklas ju så av att erkänna sina misstag och lära av dem!

Helena Toss, narkos- och intensivvårdsläkare, tidigare på Sollefteå sjukhus

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy