Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jonas Bergström

ledare socialdemokratisk

Jonas Bergström
Är det nu socialdemokratin hittar hem?

Detta är en opinionstext.Detta är en text från Tidningen Ångermanlands ledarsida grundad på socialdemokratiska värderingar. Den var fram till december 2021 en del av allehanda.se.

Annons

Magdalena Anderssons socialdemokrater är både rödare, grönare och gråare.

Jag kommer aldrig glömma stämningen i rummet när Håkan Juholt valdes till partiledare. Efter Mona Sahlin fanns en enorm trötthet över "förnyelsen", blidkandet av medelklassen och att partimedlemmar sågs som "supportrar" istället för medlemmar.

Valet av Juholt markerade slutet på denna "förnyelse", det trodde vi i alla fall. Stämningen i kongressalen var salig. Vi vet alla hur det gick sen.

På Stefan Löfvens första kongress som partiledare var vinster i välfärden den stora stridsfrågan. Handels, LO och gräsrötter i hela landet hade mobiliserat. Partiledningen använde hela sin tyngd för att mota kraven från rörelsen vilket slutade i en halvdann kompromiss.

Sen fortsatte det på den vägen tills Löfven sommaren 2018 – efter att M, SD, L, C och KD röstat ner regeringens förslag för att stoppa vinstjakten – plötsligt sa att vinster i välfärden är "en stöld från folket".

Annons

Annons

Sen kom Januariavtalet. S tvingades svälja en stor dos nyliberalism. C satte munkavel på S som förbjöds från att ens tala om vinstjakten i välfärden. Uppoffringarna till C och L har kostat i både stöd och stolthet, framförallt i de fackliga leden.

“Hur i helvete ska jag kunna gå ut till mina arbetskamrater i nästa val och säga att ni ska rösta på Socialdemokraterna?” som Rainor Melander, socialdemokrat och avdelningsordförande för Pappers på bruket i Bollsta, beskrev Januariavtalet i den senaste Uppdrag granskning.

"Samhället ska ta tillbaka kontrollen". Det är det första Andersson säger när hon äntrar scenen. Och då menar hon inte "bara" skolan utan hela välfärden.

Andersson låter som en gammal socialdemokrat. Hon hyllar det vackra i det gråa och lyfter fram socialdemokratiska ideologer som Nils Karleby, Ernst Wigfors och Ann-Marie Lindgren. Det är tänkare som alla talat ett starkt samhälle som inte abdikerar för utan istället styr marknaden.

Denna gång är "förnyelsen" över. S har befriats från Januariavtalet. Kanske är det nu socialdemokratin hittar hem?

Det gröna folkhemmet, det är Anderssons framtidsvision. Receptet hittar hon i norr där den gröna indstrirevolutionen fått flyttlassen att vända norr ut, byggkranar att resa sig mot himlen och kommunalråden att svettas.

Anderssons vill sprida den gröna indstrirevolutionen. Hon vill se att byggnadsarbetare, målare och elektriker ha fullt upp med att ställa om och elektrifiera folkhemmet. Och där till tusentals fler anställda i välfärden som får den respekt de förtjänar. Alla dem som gör jobbet ska ha schyssta löner och villkor: "Vårt folkhem ska inte vara ett fuskbygge".

Annons

Annons

Stockholm placerades i periferin i Anderssons tal. Storstäderna förknippas med segregation, droger och gängkriminalitet. Det är i norr som framtiden finns, en framtid som ska spridas över hela landet genom infrastruktursatsningar och "minst 100 miljarder" i statliga gröna kreditgarantier.

Det är långt ifrån vad jag, LO, SSU, Reformisterna med fler hoppats på när det gäller den ekonomiska politiken. Men det är ett steg bort från 90-talets ekonomiska doktrin om att investeringarna ska finansieras "krona för krona", en doktrin som även Andersson tids nog kommer att tvingas överge.

Socialdemokratin är på väg att hitta hem. Det är känslan. Magdalena Anderssons socialdemokrater är både rödare, grönare och gråare. Den omsvängning Andersson gör är djupt förankrad i både arbetarrörelsen och i samtiden.

Stämningen är denna gång är därför både salig och solid.

Jag förstår varför högern redan börjat svettas.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy