Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jonas Bergström

ledare socialdemokratisk

Jonas Bergström
Varför granskar SVT aldrig SD?

Detta är en opinionstext.Detta är en text från Tidningen Ångermanlands ledarsida grundad på socialdemokratiska värderingar. Den var fram till december 2021 en del av allehanda.se.

Annons

Är SD det nya arbetarpartiet? När arbetarklassen och landets bruksorter äntligen syns i public service är det för att svara på just den frågan. I sin jakt på svaret stannar Uppdrag granskning till i Bollstabruk, mitt i det röda Ådalen.

Peter Boman, sågverksarbetare, säger att han alltid varit socialdemokrat. Men när han blev sjuk och "fick smaka på systemet" blev han besviken. Det system han trott på och arbetat för höll inte när han behövde det som mest. Då väcktes en vrede som gjort att han blev SD-politiker.

Att känna sig sviken är det tema som återkommer i intervju efter intervju med missnöjda före detta socialdemokrater. Och det är inte alltid invandringen som väcker missnöjet, för Andreas och Maria från Kramfors var det att en byaskola lades ner.

Annons

Annons

Men när SD:s företrädare intervjuas i Uppdrag granskning råder det inget tvivel om vad som driver dem. Riksdagsledamoten Roger Hedlund säger att han gick med i SD för 20 år sen för att han var emot "omstöpningen av det svenska samhället till att bli ett mångkulturellt samhälle".

Hedlund - som dömts för att tillsammans med en nazist från NMR misshandlat tre fackligt aktiva - jämför samhället med en bostadsrättsförening. "Man måste ha gemensamma intressen för det man gemensamt förvaltar" säger han och fortsätter: "Om man har olika åsikter om hur saker och ting ska drivas kommer det inte bli bra".

I själva verket är just det grunden i en demokrati.

Hedlund rör här vid kärnan i fascismen: att alla ska enas i nationen. I SD:s partiprogram heter det att socialkonservatism "ska ersätta klasskamp genom att stärka den nationella identiteten". SD:s chefsideolog Mattias Karlsson har inget problem med "klassorättvisor", men de får inte "bli så starka att de hotar samanhållningen ett land".

Detta är kärnan i varför SD aldrig kommer bli ett arbetarparti och varför arbetarrörelsen förblir fascismens naturliga motpunkt.

Arbetarrörelsen existensberättigande är att vi lever i ett klassamhälle, det finns en konflikt mellan arbete och kapital. Arbetarrörelsen organiserar därför arbetare utifrån deras gemensamma intresse - oavsett nation, religion, kultur, hudfärg, musiksmak och oavsett om man håller på Modo eller Björklöven.

Annons

En sak lyfter dock Uppdrag granskning aldrig upp. Trots att de ägnar en timme på bästa sändningstid åt att driva tesen om SD är det nya arbetarpartiet ställs aldrig några kritiska frågor om hur SD agerat i riksdagen i löntagarfrågor.

Annons

Om en SD-politiker ges utrymme att tala om sitt missnöje med sjukförsäkringen bör kanske frågan bör ställas: varför SD vill återinföra stupstocken i sjukförsäkringen?

Om SD säger sig vara de nya Socialdemokraterna, varför röstade de då som enda parti nej till att ta bort möjligheten att stapla visstidsanställningar på varandra i all evighet?

Om Mattias Karlsson (SD) säger att SD är "den nya arbetarrörelsen", varför röstade SD då nej till att stoppa lönedumpning genom att ställa krav på kollektivavtalsenliga löner och villkor i offentliga upphandlingar?

Om SD är ett arbetarparti, varför ändrar de då hela sina ekonomiska politik och överger sitt löfte om att stoppa vinsterna i välfärden efter några middagar med Svenskt näringsliv?

Annons

SVT måste, precis som andra medier, börja granska SD på samma sätt som andra partier granskas: utifrån deras politik och hur de agerar i Sveriges riksdag.

Att en timmes program ägnas åt frågan om SD är det nya arbetarpartiet utan att det ställs frågor om hur SD agerat i riksdagen är ett haveri.

***

Uppdrags gransknings avsnitt "De nya Socialdemokraterna" hittar du här, det sänds på SVT 1 onsdag kl 20:00.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy