Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Hedrade narkotikans offer – Agneta var själv nära gå under av droger

Narkotikans offer finns mitt ibland oss. Det sa humanistiska nämndens nyvalda ordförande Zenitha Nordfjell när hon 1 november medverkade vid en minnesceremoni på Stora torget för att hedra narkotikans offer.

Detta är en läsartext.

Agneta Landfors berättade på ett gripande sätt om hur hon lyckades bryta loss från ett långt gånget missbruk till en ordnad tillvaro med ett positivt nätverk runt omkring sig. Foto: Sven Lindblom

Annons

En som med nöd och näppe undvek att bli ett dödligt offer är Agneta Landfors i Örnsköldsvik som var djupt nedgången i missbruk innan hon lyckades vända sitt liv i positiv riktning.

Hon är helt drogfri sedan många år och vittnade på Stora torget på ett dramatiskt sätt om hur hon lyckades vända sitt liv i sista stund. Hon har efter sitt beslut om att sluta med droger lyckats skapa ett nätverk runt omkring sig där hon numera känner trygghet.

Annons

Annons

Det var med andra ord två starka kvinnor som förde fram två starka budskap om riskerna med narkotika. Båda vände sig energiskt mot den legalisering för eget bruk som många förespråkar i dag.

Zenitha Nordfjell gjorde sin första dag som ordförande för humanistiska nämnden med att engagera sig för alla dem som dukar under för narkotikan. Här i samspråk med LP-kontakts föreståndare Elina Sjulsson.

Zenitha Nordfjell gjorde sin första dag som humanistiska nämndens ordförande med att engagera sig i kampen mot narkotikan. Hon har som vana att framföra sina väl formulerade tal på vers och sa bland annat:

”Det kan vara en bror eller syster som testar för att det är något som alla gör. De är naiva nog att inte inse att några av dem som testar faktiskt dör”.

”Ty narkotikans offer finns bland oss alla, vi har ingen aning om vem som blir nästa offer att falla”. ”Vi måste våga tag tuffa beslut, och inte säga att vi borde gjort det förut”.

Den bistra sanningen är att över 500 personer dör i Sverige varje år på grund av narkotiska preparat av olika slag. Över hela landet tänds ljus 1 november för att minnas dem som fallit offer. Varje ljus påminner om sorg och saknad efter dem som gått bort.

Arrangörer i Örnsköldsvik var IOGT-NTO, LP-kontakt och Vardagsrummet. LP-kontakt firar 20 år i Örnsköldsvik i år och har en omfattande verksamhet i Pingstkyrkans lokaler. Där serveras praktiskt taget varje dag fika för en billig penning och framför allt värme och gemenskap.

Annons

Elina Sjulsson är föreståndare och berättade att omkring 20 personer brukar komma. Det är både stammisar och tillfälliga besökare. I förlängningen finns både stödboenden och behandlingshem för dem som försöker ta sig ur sitt beroende.

Många förespråkar en legalisering i Sverige med hänvisning till väldigt höga dödstal bland missbrukare. Men det är fel väg att gå enligt IOGT-NTO, LP-kontakt och Vardagsrummet.

Sven Lindblom

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy