Annons

Annons

Annons

Insändare
Nu behöver du inte längre ta körkort – bara fylla 15 år

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det är tufft att ta körkort. Så ska det ju visserligen vara när man helt plötsligt ska röra sig i trafiken där det, utöver andra bilar, finns barn och vuxna fotgängare, cyklister och mopeder. Helt plötsligt så måste jag ta en väldig hänsyn och besitta stor kunskap när jag rullar fram med 1,5 ton på hjul. Snitt är väl en 18-20 timslånga lektioner i en bil med en erfaren körskollärare vid min sida. På det så måste jag plöja en hel del tunga regelverk och svara på en mängd kluriga frågor om än det ena, än det andra. Inte många fel får man ha naturligtvis – det är viktigt att veta vad man gör i trafiken! Man måste också visa sig värdig att hantera en bil i halka. Det är ju ändå vinterväglag ganska många månader och då beter sig en bil lite annorlunda! Omkörningar när det går undan också, det är något man tränar lite extra på. Men statistiken säger också att de flesta olyckorna sker i låga hastigheter så det är lika viktigt att man har alla skills på plats under 70!

Annons

Annons

Bild: Ronnie Carlsson

Men! Det finns faktiskt ett sätt att slippa alla de dyra utbildningstimmarna och hoppa över de stora teoriproven. Du kan faktiskt helt slippa köra bil överhuvudtaget innan du sticker ut i trafiken lagligt. Sen det där med 1,5 ton – glöm det, här är det fritt fram att köra större och tyngre grejer! Bilbälte som man lärt sig under många år både räddar liv och sparar in många otäcka skador är inte heller nödvändigt – ta på det om du känner för det, eller hoppa över det, det är ok ändå! Det enda du behöver göra egentligen är att fylla 15, läsa lite litteratur och åka några turer på… moped! Sen är det bara att hoppa in i den hastighetsmanipulerade SUV:en eller pick up:en och brassa runt bland barnvagnar, cyklister, fotgängare och vanliga utbildade bilister.

Men hallå! Du får göra mer farliga saker också när du fyller femton – du får se barnförbjudna filmer på bio och skjutsa en kompis på din cykel OM kompisen är under 10 år.

Till sist, mina vänner på Allehanda, jag gillar när ni ställer frågor till ungdomar och får oväntade svar. Som till exempel när ni frågar en femtonårig A-traktorförare om han vill köra fortare än 30! Jag har en det tips för frågor som ni kan ställa i andra spännande artiklar. Fråga en Hägglundsarbetare om hen vill ha mer lön, en åttaåring om hen tycker att glass borde vara gratis eller varför inte fråga en pensionär om inte hyran borde vara lägre på lägenheten!

Grattis på födelsedagen!

Bitter, nanting

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan