Annons

Annons

Annons

Annons

Jonas Bergström

ledare socialdemokratiskVindkraftsprojektet i Viksjö

Jonas Bergström
Högern måste sluta att dalta med vindkraftmotståndare

Det finns sex olika typer av vindkraftsmotståndare, om högern vill behålla någon trovärdighet måste de sluta dalta med fyra av dem.

Text: 

Detta är en opinionstext.Detta är en text från Tidningen Ångermanlands ledarsida grundad på socialdemokratiska värderingar. Den var fram till december 2021 en del av allehanda.se.

Bild: Gunnar Stattin

Annons

Vinkraftsmotståndet växer. En del av motståndet förstår jag. Jag hyrde en stuga i Viksjö i somras. Varje natt dundrade det förbi konvojer med väglotsar följt av tunga lastbilar på den lilla grusvägen.

Självklart förändrar 114 vindturbiner på cirka 200 meter en by och dess landskap. Samtidigt har bygget gett butikerna en skjuts och det har blivit mer liv i byn. Men när bygget snart står klart, vad får viksjöborna då?

Ägande är inte direkt lokalt eller kommunalt, det är ett investmentbolag med säte i Schweiz som kommer att plocka hem vinsterna. Men visst, servicepersonal kommer besöka vindkraftsparkerna då och då. Och så får Viksjö en futtig miljon om året i bygdepeng till "stöd för utveckling av det lokala näringslivet samt sport-, kultur- och fritidsprojekt".

Annons

Annons

Sen finns det andra typer vindkraftmotstånd som jag inte förstår.

Vindkraftsverk i Viksjö.

Bild: Gunnar Stattin

Det finns sex olika typer av vindkraftsmotståndare:

1. Old school-gänget. De är emot all vindkraft. Vissa av miljöskäl, "vindkraften slår ihjäl örnarna". Andra av hälsoskäl, "vindkraften förstör människors hälsa".

2. Inflyttade sörlänningar/tyskar. De har ofta en exotisk bild av norra Sverige och blir besvikna när skogen blir något annat än en fond för deras instagram.

3. Norrlänningar. De ser vindkraften som en del i utsugningen av norra Sverige och anser att vi får tillbaka alldeles för lite från både vatten- och vindkraften. Denna grupp tycker att det ska byggas i Stockholm istället.

4. Stockholmare/sörlänningar. Vissa av dem är kärnkraftskramare med ett irrationellt motstånd till vindkraft. Andra har inte något emot vindkraft, men tycker inte att ska byggas just hos dem "där det är så fint".

5. Zlatan-gänget. De som är mot vindkraft om den hotar värdet på deras investeringar.

6. Renskötande samer. Den grupp som har alla störst anledning att vara mot vindkraft, då ny forskning visar att vindkraft är förödande för rennäringen, men som tyvärr hörs allra minst i debatten.

I vindkraftsmotståndsgrupperna pågår just nu en dragkamp mellan norrlänningarna och Stockholmare/sörlänningar som, tillsammans med old school-gänget, är mot vindkraft - även där den som behövs som bäst. Det största hyckleriet finns dock inte i dessa vindkraftmotståndsgrupper utan i vissa av riksdagens partier.

Annons

Annons

Den gröna indstrirevolutionen i norr har ritat om kartan. Sakta men säkert börjar det sjunka in i södra Sverige att varje watt som skapas i norr kommer att behövas här framöver. Elpriserna stiger nu i söder eftersom efterfrågan på el ökar i Europa samtidigt som utbudet av rysk gas är litet.

Men samtidigt som M, KD, L och SD försöker vinna politiska poänger på elpriserna säger samma partier nej till det enda lösningen som på kort och medellång sikt kan sänka elpriserna: ny elproduktion i södra Sverige.

"Vi vill inte förstöra vår fantastiska kust med vindkraftverk" så förklarade Mikael Rubin (M), kommunalråd i Trelleborg, att de säger nej till 25-33 vindkraftverk 8 km ut från land. En park som på egen hand skulle göra stor skillnad för Skånes elförsörjning.

Inbäddat innehåll

Moderaterna i Stockholms län kampanjar aktivt mot "stålskogar i Stockholms skärgård". Trots att det är just där där den behövs som allra mest.

I Finspång säger SD nej till en vindkraftspark. "Det är vansinnigheter" säger gruppledaren Torgny Maurer (SD) till SVT som "inte gillar vindkraft överhuvudtaget utan vill ha kärnkraft istället".

Många av vindkraftsmotståndarna är kärnkraftskramare. Själv hör jag till dem som omprövat mitt tidigare motstånd, då jag tror att ny kärnkraft kan behövas framöver.

Annons

Men kärnkraftshögern kommer aldrig bygga någon ny kärnkraft. Det skulle kräva att staten investerar hundratals miljarder (marknaden vill inte ta riskerna) vilket i sin tur skulle kräva en ny ekonomisk politik och ett nytt finanspolitisk ramverk.

Annons

Det räcker med att titta i M:s budgetförslag för att konstatera att där finns inga miljarder till ny kärnkraft, bara 250 futtiga miljoner till forskning.

Även om bygget av nya kärnkraftverk skulle börja idag skulle det ta lång tid att få plats. Ny kärnkraft är därför ingen lösning på ökande elpriser i söder på kort eller medellång sikt. Vindkraft är billigare och enklare att bygga. Det är just därför det investeras så mycket i vindkraft.

Därför går det inte att både gnälla över höga elpriser och kräva att regeringen agerar och samtidigt sägs nej till ny elproduktion där den behövs som bäst. Om högern ska ha någon trovärdighet i frågan om elproduktion och elpriser måste de därför sluta dalta med vindkraftmotståndarna i deras egna partier.

Och Sverigedemokraterna gör nog klokt i att snabbt överge förslaget på särskilt skatt på norrlänningar för att de stackars sörlänningarna som säger nej till ny vindkraft har så höga elpriser.

Bild: Gunnar Stattin

Här i norra Sverige kan vi luta oss tillbaka och nöjt se på när denna soppa utspelar sig. Etablering efter etablering placeras i norr eftersom vi har stor tillgång till förnyelsebar el och det planeras tio gånger mer vindkraftverk här.

Annons

Vindkraftsparker som den i Viksjö garanterar att vi kommer ha gott om billig el framöver, den kommer ensamt att producera lika mycket el som Västernorrland konsumerar på ett år. Kanske är det just den parken som avgör så att Northvolts batterifabrik placeras i Timrå?

Annons

Se där, nu får vi i alla fall något tillbaka för all vatten- och vindkraft som tidigare skickats söder ut. Om vi också får på plats en kommunal fastighetsskatt på vindkraftverk så skulle orter som Viksjö - som verkligen tagit sitt ansvar för den gröna omställningen - få mer än en slant till kaffe och kakor när bygget är klart.

En statlig utredning har pekat på behovet av en kommunal fastighetsskatt på vindkraft, vindkraftsbranschen själva vill se en sån och energiminister Anders Ygeman (S) är öppen för det.

Så, vad väntar ni på?

Annons

Annons

Till toppen av sidan