Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jonas Bergström

ledare socialdemokratisk

Jonas Bergström
Varje mord är en tragedi, Ulf Kristersson

För moderatledaren är mord värre om de sker i centrala Stockholm. Först då menar Kristersson att "helt vanliga familjer" drabbas.

Detta är en opinionstext.Detta är en text från Tidningen Ångermanlands ledarsida grundad på socialdemokratiska värderingar. Den var fram till december 2021 en del av allehanda.se.

Annons

"Jag har varit så rädd för att du ska dö". Det säger Einars mamma i inledningen av låten "Mamma förlåt". I refrängen sjunger Einar "mamma förlåt, för alla kvällar som du suttit och undrat "vart är min son?".

Nu är Nils Einar Grönberg, 19 år, död.

Mordet är en tragedi. Einar lämnar en sörjande familj och anhöriga efter sig. Det unika här är tyvärr inte att en mor tvingas begrava sin son, utan att offret är en av Sveriges allra största artister.

För många barn och ungdomar, som inte lever i av storstädernas gängkriminaliteten, kommer våldet närmare än någonsin när en av deras favoritartister mördas.

Einar var en av Sverige allra största artister. Han slog igenom på egen - hand helt utan uppbackning av skivbolagen - och följde sedan upp med hit efter hit, album efter album. Under 2019 var han den artist som streamades allra mest i Sverige, mer än Avicii.

Annons

Annons

Einars låttexter handlar om hans uppväxt, droger, våld och kärlek. Han umgicks också i kriminella miljöer.

När han var 17 år kidnappades han, något ett 30-tal personer dömdes för i den uppmärksammade Vårbyrättegången. En rättegång som han själv vägrade att medverka i.

Nu ser jag debattörer som rycker på axlarna åt mordet. Det gör mig förbannad. Inte för att det är särskilt förvånade att det slutade här, utan för att det är att ge uttryck för en inställning där vi ska acceptera att 19-åringar skjuts ihjäl på öppen gata.

Vi måste komma bort från bilden att dem som faller offer för gängkriminaliteten förtjänar det. Vissa av offren har själva inget med gängen att göra, vissa offer umgås i gängens utkanter och andra som mördas tillhör dess kärna.

Varje mord är en tragedi. Om vi rycker på axlarna åt mord, varför skulle vi då försöka göra något åt att stoppa gängkriminaliteten?

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) väljer att ägna morgonen åt att håna offret på twitter. Hans effektsökeri förvånar väl ingen, men denna gång lyckas inte Bali med att vara värst.

För på ett par meningar lyckas Ulf Kristersson (M) avslöja varför han aldrig kan bli hela landets statsminister. Till TT säger han:

Annons

"– Det är helt förfärligt. Ännu en avrättning mitt i ett bostadsområde. En gång till, den här gången mitt i Stockholm. Så här kan vi bara inte ha det.

Kristersson pekar på att mordet skedde mitt i ett bostadsområdet i centrala Stockholm.

Annons

– Det här kan numera drabba vem som helst, var som helst. Det är helt förfärligt. Människor som befinner sig mitt i bostadsområden där helt vanliga familjer bor. Det skapar en extrem otrygghet".

För Kristersson är inte det främsta problemet att en ung människa mördas på öppen gata utan – att detta sker i Hammarby Sjöstad, där det bor "helt vanliga familjer bor".

Det Kristersson säger är att t.ex. Carolina Sinisalos familj, vars ena son mördades och den andra förlamades från bröstkorgen och nedåt efter att de sköts utanför sitt hem i Akalla, inte är en "helt vanliga familj".

För moderatledaren är ett mord värre om det sker i centrala Stockholm.

I bästa fall leder uppmärksamheten kring mordet på Einar till ett bättre samtal. Det måste börja i att varje mord är en tragedi. Om vi accepterar att unga män skjuts ihjäl på löpande band kommer vi heller aldrig vidta det åtgärder som krävs för att få slut på våldet.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy