Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jonas Bergström

ledare socialdemokratiskSå påverkar coronaviruset Härnösand

Jonas Bergström
SD-pamparna sviker sitt ansvar mot de egna leden

Kanske är det just Mattias Karlsson som skulle kunna övertyga fanatiska sverigedemokrater att vaccinera sig.

Detta är en opinionstext.Detta är en text från Tidningen Ångermanlands ledarsida grundad på socialdemokratiska värderingar. Den var fram till december 2021 en del av allehanda.se.

Annons

Pandemin är inte över. I Europa varnas det nu för en ny pandemivåg och ett stort utbrott har drabbat hemtjänsten i Härnösand.

Någon som också fått erfara det är Sverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson. Han fick nyligen sjukvård efter att ha blivit allvarligt sjuk i covid-19. Karlsson hade inte vaccinerat sig.

Det är extra viktigt att just Sverigedemokraternas företrädare vaccinerar sig

Varför inte? Han har inte haft tid. "Jag har varit på väg att göra det. Det har varit ett så hektiskt schema" sa han till Expressen i början av oktober.

Annons

Annons

Riksdagsledamoten Roger Richtoff (SD) kallade vaccin mot covid-19 för en "giftspruta". Richtoff blev tillrättavisad av Mattias Bäckström Johansson, SD:s vice gruppledare i riksdagen, som betonade att SD står bakom Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer.

Rasism är en giftspruta.

Men tydligen står Bäckström Johansson inte bakom dem så pass mycket att han bemödat sig med att ta vaccin. "Men jag har testat mig för antikroppar och då tänkte jag att jag har valmöjligheten att vänta lite. Men det kan absolut bli aktuellt längre fram" säger han till DN. Trots att det som finns ett stort överskott på vaccin.

Allt detta har gjort Stefan Löfven förbannad. "Nu har de en som kan ligga i vårdsängen och uppta en plats för att han inte har vaccinerat sig, Mattias Karlsson. I inget annat parti hade någon företrädare kunnat ligga där och säga att ”jag valde att inte vaccinera mig, jag hade inte tid att vaccinera mig”. Det är faktiskt struntprat." säger Löfven till DN.

Jag skulle vilja gå ett steg längre. Det är extra viktigt att just Sverigedemokraternas företrädare vaccinerar sig. Inte för att göra sina politiska motståndare nöjda, utan för att de har ett ansvar mot sina egna medlemmar och sympatisörer.

Inbäddat innehåll

Annons

Sverigedemokraternas väljare sticker ut när det gäller inställning till vaccin. Endast 54 procent av SD:s väljare sa i januari att de skulle vaccinera sig, 14 procent sa att de inte skulle vaccinera sig. Det visade en opinionsundersökning som Novus genomförde i januari på uppdrag av Ekot.

Annons

Bland Sverigedemokraternas sympatisörer är det många som ser upp till SD:s främsta politiker. Kanske är det just Mattias Karlsson som skulle kunna övertyga fanatiska sverigedemokrater att vaccinera sig, och därmed bidra till att färre blir allvarligt sjuka och att belastningen på sjukvården minskar.

Men istället är SD:s chefsideolog fullt upptagen med det enda hantverk han behärskar: att sticka en offerkofta till sig själv efter Lövens kritik.

Det är ingen slump att vaccinmotståndet är starkast i SD. Rasism är en giftspruta. Om man tror på rasistiska konspirationsteorier om att muslimerna håller på ta över världen, att landets politiker har en plan för att byta ut befolkningen eller att världen styrs av judar - ja, då kommer snart även andra konspirationsteorier på köpet.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy