Annons

Annons

Annons

Kramfors

Läsartext
Finbesök på SFI i Kramfors

Vuxenutbildningen, närmare bestämt SFI (svenska för invandrare) i Kramfors har aldrig haft trevligare och mer internationellt besök än 30/9 – 1/10.

Detta är en läsartext.

Inom ramarna av Nordplusprojektet ”Min nordiska identitet” fick vi, som jobbar och studerar i Kramfors med sfi, ta emot språklärare från Finland, Norge och Danmark samt vuxna språkelever från Danmark.

Projektet som SFI Kramfors är involverad i har följande projektpartners: Eira vuxengymnasium i Helsingfors, Oslo Vo Rosenhof (komvux, norska för invandrare) och HF & VUC Roskilde (komvux, danska för invandrare) i Danmark.

Syftet är att tillsammans med lärare och elever i dessa fyra länder skapa innovativa material för andra lärarkollegor som kommer i kontakt med frågan om identitet med invandrarelever.

Först skulle vi visa gästerna och våra egna nyanlända elever runt i den vackra delen av Sverige vi bor i. En bussresa genom det höstgyllene landskapet till Naturum, en guidad tur om Höga Kustens geologiska historia och sen en tapper och regntrotsande vandring till den dimtäckta Slåttdalsskrevan i Skuleskogens nationalpark. Trots att den vanligtvis så magnifika utsikten uteblev p.g.a. dimman var hela upplevelsen mycket uppskattad.

Annons

Annons

Dagen fortsatte på Hotell Kramm. Xurui Zhang, en norsklärare berättade om sin vidunderliga resa från en ung student av nordiska språk på universitet i Beijing via kärlek till Eurovision (och Melodifestivalen!) till att undervisa i norska språket i Oslo. Allt detta berättade den 24-årige Xurui på fel- och brytningsfri norska efter att ha bott i Norge i bara två år.

Nästa dag träffades samma gäng igen på Teatercaféet i Folkets Park för en dag med intensivt seminarium. Huvudtalaren var Peyman Vahedi, rektor vid Ådalsskolan, som delade med sig av sin otroliga resa via olika utmaningar i livet från en liten flyktingpojke från Iran till en av Sveriges mest framgångsrika skolledare. Peymans inspirerande tal berörde djupt, inte minst många av våra elever som själva befinner sig i liknande livssituation där man är tvungen att säras ifrån sina nära och kära. Huvudtesen ”Never ever give up!” lämnade ett starkt intryck hos åskådarna.

Under seminariet diskuterades frågor om språk, kultur, historia och identitet.

Gästerna åkte hem med glada minnen från Höga Kusten och en Kramforskråka i resväskan för var och en. Kramfors sfi-elever har fått en mer internationell dimension i sin vardag och sina språkstudier samt kunskap och inspiration inför framtiden i vårt gemensamma Norden.

Evelyn Höglund, sfi-lärare och projektansvarig

Annons

Näraskribent

Hela gänget

Annons

En tall i dimman i Skuleparken

Slåttdalsskrevan

Sfi-elever Mervat, Manar och Ihsan

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan