Annons

Annons

Annons

Annons

Jonas Bergström

ledare socialdemokratiskKlimatkrisen i Ångermanland

Jonas Bergström
Varför vill SD straffbeskatta norrlänningar?

Detta är en opinionstext.Detta är en text från Tidningen Ångermanlands ledarsida grundad på socialdemokratiska värderingar. Den var fram till december 2021 en del av allehanda.se.

Annons

Många partier tappar fattningen när de kommer någonstans norr om Gävle. Den senaste tiden har jag kritiserat både V, MP, KD och L för detta. Det senaste i raden av partier som går vilse i norr är Sverigedemokraterna.

SD vill att alla i södra Sverige ska betala lägre skatt . Ja, du läste rätt. SD vill att elskatten sänks för boende i södra Sverige, vi som bor i norr ska alltså subventionerna lägre skatt för alla som bor i söder.

Annons

Annons

Bakgrunden är debatten om elpriserna. I Sveriges finns ett överskott på el och vi har därför Europas lägsta elpriser. Det är i norr som överskottet skapas. eftersom möjligheterna att transportera elen är begränsad påverkar det elpriserna. I september månad var elen dubbel så dyr i söder (Elområde 4) som i norr (Elområde 1 och 2).

Denna prisskillnad är "oskälig". Det menar Mattias Bäckström Johansson (SD). För SD är tydligen ett marknadspris, styrt av utbud och efterfrågan, "oskäligt" först när det drabbar södra Sverige.

Att vi har billigare el i norr är ett litet plåster på såren i sammanhanget. Norra Sverige har fått förse södra Sverige med el, skog och malm. Enorma värden har skapats i norr, men vi har fått väldigt lite tillbaka för det.

Istället för åtgärder i söder väljer SD nu alltså att ge sig på norra Sverige. Först däms våra älvar upp och nu ska vi straffas för att elen i söder är dyr?

Nästan samtliga älvar har dämts upp. Vattenkraften har skapat stora sår i naturen, den har lagt byar under vatten och den har förstört för rennäringen. Vattenkraften genererar få jobb och ger inga lokala skatteintäkter vilket gjort att många av de kommuner, som Sollefteå, som skulle kunna vara landets rikaste istället hör till de fattigaste.

Men nu håller detta på att förändras. Stor tillgång till förnyelsebar energi är en av de främsta anledningarna till att den gröna industrirevolution sker just i norr. Nu investeras 1000 miljarder vilket skapar tusentals jobb, mycket talar för att även Västernorrland kan få en batterifabrik.

Annons

Annons

När varje watt behövs i norr framöver kan södra Sverige inte längre räkna med billig el från norr. Det löses rimligtvis genom energibesparande åtgärder och genom att öka elproduktionen där det behövs: i söder. Men istället är det i norr som det planeras 10 gånger mer vindkraft än i söder. Och både L och SD har gjort utspel om att bygga kärnkraftverk, i norra Sverige...

Det är svårt att tänka sig att SD gått fram med särskild skatt på norra Sverige om det inte var för SD styrs av personer från södra Sverige.

Istället för åtgärder i söder väljer SD nu alltså att ge sig på norra Sverige. Först däms våra älvar upp och nu ska vi straffas för att elen i söder är dyr?

Det är svårt att tänka sig att SD gått fram med särskild skatt på norra Sverige om det inte var för SD styrs av personer från södra Sverige. "De fyras gäng" som tog makten i SD 2005 är alla från söder precis som SD:s energipolitiska talesperson.

SD talar inte till oss i norr. Det märktes i den senaste partiledardebatten när Åkesson på en fråga om hur fler ska ta jobb i den gröna industrin koncentrerad till tre städer i norr började prata om landsbygden och att folk "inte råd att värma sin bostad"...

Nu får SD bestämma sig. Är allt norr om Gävle landsbygd där ingen vill bo för att det är så dyrt att värma upp hemmet - eller är vi i själva verket så priviligierade att vi ska straffbeskattas för att subventionera de stackars sörlänningarnas skattesänkningar?

Annons

Annons

Till toppen av sidan