Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaKlimatkrisen i Ångermanland

Oskar Nord
En vecka med fokus på klimatet – följ med Tidningen Ångermanland in i klimatkrisen

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Oskar Nord är chefredaktör på Tidningen Ångermanland.

Annons

Ingen kan göra allt, alla kan göra något.

En vecka är inte allt, men i alla fall något.

Kommande vecka gör vi på på Tidningen Ångermanland något när vi sätter extra fokus på klimatfrågan. Varje dag sätter vi fokus på en aktuell fråga med klimatet i centrum. Granskning, fördjupning och nya insikter. Lokalt och nära dig.

För även om klimatfrågan är global så är den också lokal. Det vi gör i Ångermanland påverkar världen och det som händer på andra sidan jordklotet påverkar oss i Ångermanland.

Annons

Annons

Ställd inför det faktumet är det lätt att känna sig liten och obetydlig. Vad spelar det för roll vad jag gör när det finns hundratals kolkraftverk i Kina?

Men även om det kan kännas hopplöst att vara människa så är jag helt övertygad om att det går att göra något för var och en av oss. Att undvika att flyga, att äta mer vegetariskt och närproducerat, sätta upp solceller eller köra mindre bil. Ingen av oss kan ensam rädda klimatet men tillsammans kan vi komma en bra bit på vägen.

För egen del är det där med "vägen" mitt stora klimatavtryck: Bilen. I en av våra artiklar granskar vi vilka bilar de ledande politikerna kör och alltifrån nyinköpta elbilar till bränsleslukande suv:ar finns i de folkvaldas garage. För transparensens skull kör jag själv en laddhybrid, en fyrhjulsdriven BMW X1, men med våra avstånd räcker såklart inte batteriet särskilt långt – och då är den i ärlighetens namn inte så miljövänlig.

På redaktionen kör vi dieseldrivna Volkswagen Golf, men har bestämt oss för att byta ut dem mot elbilar under de närmaste två åren.

Vårt uppdrag är att rapportera, granska och skilda vår tids stora frågor. Klimatet är verkligen en av dem. På nyhetsredaktionen tar vi inte ställning till vad just du ska göra – kanske ingenting alls – men det är vårt jobb att ge dig så mycket information och kunskap som möjligt för att du ska kunna ta ett beslut om hur du ska agera i vårt gemensamma samälle.

Annons

Klimatkrisen är såklart inte över om en vecka, när vårt extra fokus är över. Och givetvis kommer vi fortsätta att bevaka den viktiga och aktuella klimatfrågan även efteråt.

Annons

Men då har vi gjort något i alla fall.

■ För att ta del av artiklarna behöver du vara prenumerant, om du inte redan är det kan du teckna din prenumeration här.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy