AnnonsHärnösands kommun

Nakenchock, felkörning och Wollters toaförsening – 50 år med Härnösands Teater

En historia fylld av spännande verk och stora personligheter – men också av missar och oväntade händelser i kulisserna. I 50 år har Härnösands Teater stått för både scenkonst och kultur – och en massa anekdoter. – Det här har varit en otroligt rolig miljö att arbeta i, säger Tony Sjölander, samordnare på Härnösands Teater.

Tony Sjölander är samordnare på Härnösands teater.

Härnösand har ett väletablerat rykte som kulturstad. Inte bara i den egna regionen, utan över hela landet. Antalet kulturarrangemang per år överträffar betydligt större kommuner och här finns både utbildningar och institutioner i toppklass. År efter år har man rankats bland de allra främsta i landet. Det ska firas under jubileumsveckan med start lördagen den 16 oktober och en fullproppad agenda fram till 22 oktober.

Under veckan kan du ta del av musik i olika former, teaterföreställningar för barn och vuxna. Även dans, slagverk och paradorkester finns på plats. Det blir också utdelning av priset Kulturhjärtat.

Läs mer och se hela jubileumsprogrammet för veckan här

Tony Sjölander har arbetat som samordnare på teatern i årtionden och fick sin fasta anställning 1994. Men redan 1978 flyttade Tony till Härnösand och året efter började han hoppa in och extraknäcka på Teatern. Han har varit med i 40 av husets 50 år och fått uppleva både det ena och det andra, en hel del som publiken aldrig fått se.

– Det händer saker hela tiden. Börjar man prata om det kommer man ju ihåg hur mycket som helst. Det här har varit en otroligt rolig miljö att arbeta i.

Föreställningen började 19:30, han kom 19:35 och skulle sminkas och byta om.

Hör berättelser från Härnösands kulturprofiler om sin relation med teatern och följ med Tony bakom kulisserna – se filmerna här

Ett minne Tony aldrig glömmer var när Sven-Bertil Taube och Sven Wollter skulle göra en föreställning tillsammans.

– Sven-Bertil var på plats i god tid, men ingen visst var Sven var. Han svarade inte på hotellrummet eller mobilen. Personalen på Stadt fick till slut order om att rusa upp och leva om ordentligt på hans dörr för att se om han var där trots allt. Det var han. Han hade tagit en eftermiddagslur och försovit sig och nu satt han på toaletten och var vresig. Föreställningen började 19:30, han kom 19:35 och skulle sminkas och byta om. Han var stressad och arg – mest på sig själv - men det blev en jättebra föreställning till slut.

Hör berättelser från Härnösands kulturprofiler om sin relation med teatern och följ med Tony bakom kulisserna – se filmerna här

Han minns också när Bolsjojteatern från Moskva körde fel och hamnade mitt i ett militärt skyddsområde.

– De gästspelade här alldeles efter någon av de här ubåtsincidenterna. Det hade varit stor uppståndelse och det fanns också färskt i minnet det här med den sovjetiska ubåten som hade gått på grund utanför Karlskrona 1981. De hävdade ju att den navigerat fel. Nu kom en ensemble från Moskva hit, men hittade inte till Teatern. Det här var före gps:ernas tid. En av deras killar hamnade på Brunnshusleden och fortsatte bara rakt fram och hamnade på militärt skyddsområde. Militärerna därute blev rätt taggade när det plötsligt dök upp en rysk lastbil som "hade navigerat fel’. Till slut såg de att han hade hela flaket fullt med dansprylar så då fick han åka.

Tony berättar också om den gången när praktikanten fick en fullständig chock, av en naken ballerina.

– Cullbergbaletten var här med en uppsättning där en ballerina hade sju-åtta olika roller, med klädbyten mellan varje. Hon svettades enormt och hade inget under scenkläderna – jag menar verkligen INGENTING. För oss och henne var det lugnt. Har man jobbat på teater så har man sett det mesta. I ett klädbyte river ballerinan av sig alla kläder och medan assistenten gör klart nästa dräkt sätter hon sig naken på vårt bord – alldeles bredvid en ung blyg praktikant - och frågar ’Tycker du att föreställningen är bra eller?’. Vår praktikant vet inte vart han ska ta vägen. Han kan inte titta på henne och får total tunghäfta. Jag tror aldrig jag har sett någon bli så ställd!

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Allehanda.ses redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy