Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kramfors

Läsartext
280 år med industri i Bollstabruk

Bollstabruk fick häromdagen ett celebert besök. Det var fyra före detta kollegor Toivo Wiglen, Jan-erik Olofsson, Karl-Henrik Eriksson och Allan Sundberg, arbetskamrater sen 60-talet och numera pensionärer som besökte Bollstabruk för att ta del av ortens industrihistoria.

Detta är en läsartext.

Besök på Johannisberg

Annons

Dessa gentlemän har varit anställda av SCA i var sin skogsförvaltning. Som sin största uppgift har de haft att arbeta med metodutveckling och mekanisering av skogsbruket, vilket inte varit så enkelt alla gånger.

De var från början 20 kollegor men nu är endast 8 kvar i livet. Men ju äldre vi blir, säger Toivo, desto viktigare känns det att få träffas (vilket sker en gång per år). Toivo som bor i Sollefteå, kommer ursprungligen från Storuman, har sammankallat den här gången. Jan-Erik och Allan kommer från Piteå och Karl-Henrik bor i Luleå.

Annons

Annons

I Bollstabruk, som är ett riksintresse, har det bedrivits industri i ca 280 år. Johan Classon och Jakob Pollack anlade 1739 masugnen som trots upprepade bränder var igång 150 år.

1853 anlade dåvarande Graningeverken en vattensåg, som med åren utvecklats och moderniserats. Samtidigt drev man också ett på den tiden stort jordbruk. Numera är SCA ägare och sågverket är ett av Sveriges största och modernaste sågverk.

Johan Nyberg, sjökapten och industriman med eget skeppsvarv byggde anrika Johannisberg som 1928 inköptes av Ytterlännäs kommun för folkskola, realskola, bibliotek och kommunkontor. Två större restaureringar har gjorts, den senaste på 80-talet då man genom div. inköp, gåvor och donationer försökt att återskapa övervåningen till det som den en gång var.

Det var också mycket intressant för oss att få höra besökarna berätta om både arbetsliv och fritid, arbete i andra länder, Allans jakthistorier, Karl-Henriks cyklande i olika delar av världen. Cirka 400 mil från det han fyllt 70 år har det blivit.

Under fikat på Johannisberg när man kom att samtala om förr och nu nämner Jan att han och en kompis cyklat från Forsmo till Nordingrå en midsommarafton. Karl-Henrik funderar lite ställer några frågor och utbrister: det var ju jag som var kompisen du cyklat med. Ett sånt härligt sammanträffande.

Annons

(Det var nog lite slarvigt med presentationerna vid välkomnandet, kanske hörseln förändrats med åren)

Svea och Jan Larsson

Näraskribenter

Besök i masugnen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy