Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Därför får många pensionärer avslag på bostadstillägget

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bostadstillägget presenteras ofta som ett supertillägg för pensionärer. Och vissa pensionärer kan få ett ganska betydande tillskott – som mest 6 540 kronor per månad.

Vi på Pensionsmyndigheten har kontakt med många pensionärer som hoppas på ett tillskott i plånboken. Men långt från alla kan få bostadstillägget. Faktum är att under 2020 så fick fyra av tio sökande avslag.

"För den pensionär i Västernorrland som har låg pension är bostadstillägget ett viktigt och välkommet stöd. Många andra får avslag för att de inte uppfyller kraven", skriver Sabina Masic på Pensionsmyndigheten. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Grundkraven för att ha rätt till bostadstillägg är att man är 65 år eller äldre och bor i Sverige. Hela den allmänna pensionen och hela premiepensionen behöver också tas ut.

Annons

Utöver grundkraven är bostadstillägget till för de som har låg pension, små tillgångar och låga inkomster. I bedömningen tas hela ekonomin med vilket innebär att till exempel tjänstepension och andra inkomster räknas. Ett sparkonto, fonder eller en sommarstuga räknas som tillgångar. Om man lever tillsammans med någon räknas bådas inkomster och tillgångar, vilket gör det svårare att få bostadstillägg.

Annons

För att få en uppfattning om de egna chanserna att få bostadstillägg kan man titta på vem som får tillägget i dag. De flesta bor själva, betalar 4 000 kronor eller mer för sitt boende och har sammanlagt mindre än 14 000 kronor i pension och andra inkomster, varje månad efter skatt.

För att veta om det är värt att ansöka bör man göra en beräkning på pensionsmyndigheten.se. Där står vilka uppgifter kring bostad, inkomst och eventuella tillgångar man behöver ha. Efter att ha fyllt i uppgifterna får man ett preliminärt besked.

Om beräkningen visar att man bör ansöka är det enklast och snabbast att göra det digitalt. Andra alternativ är pappersansökan, att ringa vår kundservice eller besöka ett av våra servicekontor.

En komplett och korrekt ansökan leder till snabbare beslut och utbetalning. Att skaffa mobilt Bank-ID och ta fram alla nödvändiga uppgifter innan ansökan eller kontakt med oss snabbar på processen. Mobilt Bank-ID ökar vår chans att hjälpa den sökande direkt vid kontakten med oss. De uppgifter som behövs är exempelvis årsbesked från samtliga banker, utbetalningsbesked från tjänstepensionsbolag och utländska pensionsbolag samt hyres- och bolåneavier.

I dag lägger Pensionsmyndighetens handläggare mycket tid på ansökningar som är ofullständiga eller felaktiga och som leder till avslag. Det gör att andra som är i stort behov av utbetalning får vänta längre på besked.

För den pensionär i Västernorrland som har låg pension är bostadstillägget ett viktigt och välkommet stöd. Många andra får avslag för att de inte uppfyller kraven.

Sabina Masic, enhetschef för bostadstillägg på Pensionsmyndigheten

Annons

Annons

Till toppen av sidan