Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jonas Bergström

ledare socialdemokratiskSollefteå

Jonas Bergström
De blåbruna har ingen koll på norra Sverige

Detta är en opinionstext.Detta är en text från Tidningen Ångermanlands ledarsida grundad på socialdemokratiska värderingar. Den var fram till december 2021 en del av allehanda.se.

Annons

Jag blev helt matt när jag, till sist, motvilligt kollade på partiledardebatten. Jag ville höra om det faktiskt var så att Nyamko Sabuni sa att Skellefteå, med sina 73 000 invånare, är landsbygd.

Och ja, så var det. Antingen räknar Sabuni med att Skellefteåhatet i Umeå ska räcka för att ta L över riksdagsspärren - eller så gjorde hon det klassiska misstaget att blanda ihop Skellefteå och Sollefteå? Det märktes att hon hackade till och stanna upp halvvägs genom "Skell-efteå"

Men Sabunis misstag var inte det värsta i debatten.

Industrisatsningar i Norr- och Västerbotten väntas skapa 20000 jobb framöver. Hur ska vi få fler att flytta dit jobben finns?

Annons

Utifrån flera av partiledarnas svar på den frågan framgick att de har missat var dessa jobb finns. Northvolt etablerar sig i Skellefteå, H2 Green Steel i Boden och LKAB gör massiva investeringar i Gällivare. Ändå kom den efterföljande debatten att handla om landsbygd.

Annons

Sabuni sa att hon är "helt övertygad" om att det inte går att få människor med rätt kompetens att flytta till "landsbygden" (det vill säga Skellefteå, eller möjligtvis Sollefteå).

Plötsligt blir det tydligt varför L vill ha ett flyttbidrag. Liberalerna ser det som ett straff att flytta till norra Sverige, något som bara den som hotas av arbetslöshet och fattigdom kan tänka sig att göra.

Hur ska vi annars förstå att L - som annars envisas med att kalla arbetslöshetsförsäkringen för bidrag - vill ha ett flyttbidrag för sörlänningar? Tyvärr står även KD bakom förslaget på flyttbidrag.

Vänsterpartiet borde förstå att arbetsgivare som Northvolt har alla möjligheter i världen att själva införa en nyanställningsbonus om de tror att det behövs, men tyvärr vill även V ha ett flyttbidrag.

Sedan gick det vidare till Jimmie Åkesson - som alltså i en debatt som handlade om industrijobb koncentrerade till städer i Norr - och Västerbotten - började tala om höga elpriser gör det omöjligt att bo på landet.

Åkesson har missat att elpriserna är låga i norr på grund av den vatten- och vindkraft som finns här. Det är ju också de låga elpriserna som är en av nyckelfaktorerna till att den gröna industrirevolutionen sker i norra Sverige.

Annons

Allra löjligast i landsbygdsdebatten är dock Ebba Busch. I en debatt mot Annie Lööf i Aktuellt tog hon till den sämsta formen av identitetspolitik. Busch menade att hon - till skillnad från andra - förstår frustrationen eftersom hon "själv bor på landsbygden".

Annons

Busch bor en mil från Uppsala, landets fjärde största stad, och några km från E4:an. Huset hon köpt (ja, det är faktiskt klart nu) är ett ruckel till hus som, på grund av det attraktiva läget, värderas till 4,2 miljoner.

Hur många ruckel på landsbygden värderas till över fyra miljoner?

Jag vet inte vad som är värst: att tre av fyra partiledare i det blåbruna blocket inte har koll på norra Sverige eller att de kallt räknar med att väljarna inte heller har det?

Jag borde kanske glädjas över att debatten om landsbygden tagit fart. Men det som debatteras är inte landsbygden eller norra Sverige, utan en nidbild. Om kartan inte stämmer med verkligheten kommer inte heller lösningarna att bli de rätta.

Därför är det svårt att bli något annat än just matt.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy