Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kyrkovalet 2021

Insändare
INSÄNDARE: Kyrkofullmäktige har en stor uppgift i att vända medlemsutvecklingen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Viktor Holmström

Annons

På ett förtjänstfullt sätt har ÖA bevakat kyrkovalet. Inte minst under rubriken ”Tyck om Ö-vik”. Ingen har kunnat missa vad de olika nomineringsgrupperna har gått till val på. Jag som har en bakgrund inom frikyrkan och blev medlem i Svenska kyrkan våren 2018 förvånades jag över att de som sitter i kyrkofullmäktige lyser med sin frånvaro när deras arbetsgivare Svenska kyrkan inbjuder till mässa eller gudstjänst. Ett antal undantag finns dock.

Annons

Annons

Det har blivit ett stort antal besök av undertecknad under de här åren, både i Nätra kyrka och i Sidensjö kyrka. Den 26 september blev det ett en mässa i Brukskyrkan, då pastoratets kyrkoherde var annonserad. Antal besökare: Nio stycken. I den handbok som våra företrädare inom kyrkan utgår från står det ”att vi skall vara ett föredöme i allt och att vi inte skall överge vår församlingsgemenskapen”. Det är ord och inga visor från den Heliga skrift som de utgår från i kyrkoårets texter. Har inte Bibeln någon auktoritet längre, bland de som har tilldelas politiska uppdrag inom Svenska kyrkan?

I den vision som biskop Eva Nordung Byström delgav i sitt herdebrev adresserat till Härnösands stift och sammanställt i boken ”Guds tid är nu” (Verbums förlag, 2017), kunde kan man läsa följande: ”Den så kallade ”syftesparagrafen” i kyrkoordningen pekar tydligt på att församlingens grundläggande uppgift både handlar om att ge människor möjlighet att ta emot trons gåva att leva i konsekvenserna av denna tro, alltså att bekräfta och stödja deras kallelse till kristet liv, ansvar och uppdrag i kyrkan, till att vara lärare och medskapare”.

Om våra politiska företrädare som sitter i kyrkofullmäktige, skulle göra gemensam sak att utgå från ”Syftesparagrafen” i kyrkoordningen, så skulle verksamheten inom Svenska kyrkan förändras på många områden. Det finns ett akut behov av andlig förnyelse inom Svenska kyrkan, för att den inte enbart skall fungera som en samhällsinstitution. Det är den slutsats som jag har gjort som en medlem i Nätra församling. Härnösands stift har förlorat flest medlemmar, det senaste året. Att vända den utvecklingen, borde vara en stor utmaning för de som nu kommer att bänka sig på kommande sammanträden i kyrkofullmäktige. Svenska kyrkan måste ta nya grepp för att nå nya människor.

Mona Lundin, Bjästa 

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy