Annons

Annons

Annons

Elbilar i Ö-vik

Insändare
INSÄNDARE: Funderingar kring hur bra elbilar egentligen är

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jag har en fundering till alla elbilsförespråkare. Dessa personer som ivrigt påhejar en elektrifierad bilflotta så snart det går. Missförstå mig rätt i detta, men jag ser utmaningar i hur det är miljömässigt, företagsekonomiskt och privatekonomiskt genomförbart.

Bild: Alexandra Sundberg

Annons

Annons

Visst det låter ju toppen… alla ska ha en tyst och ”miljömässig” bil. Men om vi vänder på myntet. Det är ingen som pratar om: Vem som ska köpa en 7-10 år gammal bil som tredje, kanske fjärde ägare? För runt 50-100 000 kronor. Då många bilar i vår flotta är i den klassen. Batteripaketet kanske håller 40-60 procent av vad den gjorde som ny. Ett batteripaket kostar i dag cirka 150-200 000 kronor till en större bil. Och bara för att det poppar upp fler fabriker är ju det ingen garant att priserna blir lägre. Råvarorna som batterierna tillverkas av blir ju något fler då produktionen ökas. Men ingen tror väl på allvar att bara för att fabrikerna blir fler, så ska producenterna av råvaror hux flux dumpa sina priser? Snarare att det blir en normal tillgång och efterfrågan, som det alltid blir i företagsvärlden.

Sedan är det ingen som ens viskar om vad som händer vid en eventuell bilolycka och bilarna börjar brinna! Gaserna som utvecklas är så enormt giftiga att efter ett kanske två andetag av röken så faller du död ned. Eller vem som ska ta hand om alla förbrukade batterier. Det är inte bara en fråga om att vi måste ha mera el för laddning av våra bilar. Saken är oerhört mera komplex än så. En öppen diskussion om elbilar utan att någon skuldbeläggs som bakåtsträvare eller miljöhaverist efterfrågas.

M

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan