Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Susanne Sjöstedt
Susanne Sjöstedt: De dömda har rätt - bilmusiklagen är kass

Detta är en opinionstext.Detta är en text från Tidningen Ångermanland som är en del av Allehanda.se och har en ledarsida grundad på socialdemokratiska värderingar.

Bild: Mickan Thor

Annons

”Jävla dret”, kallade Rasmus Hägglöf, 20, den nya lagen som ger enskilda poliser rätt att godtyckligt bötesfälla personer som spelar ”för hög” musik i bilar direkt på plats. Ledarsidan är faktiskt böjd att hålla med.

Vi måste sluta tro att lagstiftning, förbud och ett samtal till polisen är lösningen på varenda grej som stör oss – och sluta införa godtycklig lagstiftning som tar sikte på unga.

Rasmus Hägglöf och hans kompis satt i en bil som stoppades av polisen en lördagskväll i april i Arvika. ”För hög musik”, sa polisen och delgav dem misstanke om förargelseväckande beteende. Eftersom Rasmus inte höll med, hamnade fallet i tingsrätten som nu i dagarna dömt båda killar till böter.

Annons

Och med det var den här historien över … Eller? Den borde inte vara det.

För Rasmus har faktiskt en poäng när han frustrerat försöker förklara för VF hur lagen egentligen är ”lite idiotisk” eftersom det inte finns några riktiga, förutsägbara, regler för vad som är lagligt.

Annons

”Sätt tydliga regler, då är det större chans att fler lyder. Nu handlar det om när polisen tycker att det är för sent, eller för högt. Det är en tolkningsfråga.”

Det betyder att den som på lördag kväll kör runt i Arvika med hög musik i bilen inte vet var gränsen för ”för sent”, ”för högt” eller ”för störande” är för den enskilda polis de möter. Det kan koka ner till något så opålitligt som dagshumör och musiksmak. Det är subjektivt och godtyckligt. Allt som bra lagar inte ska vara.

Obra därtill för att en rättsstat borde hålla sig för god för att hantera varenda dum grej som folk med dåligt omdöme kan få för sig att göra med hjälp av lagstiftning. Extra dum för att den så tydligt riktar in sig på bilburna ungdomar och avleder polisens uppmärksamhet från insatser som ärligt talat hade gett långt mer värdefulla resultat för samhället.

Förmodligen även kontraproduktiv eftersom grupper som uppfattar sig som måltavlor för polisens intresse eggas att trappa upp konflikten ytterligare.

Sen är den unge Rasmus själv så oslipad som ”kriminell” att han inte kan låta bli att i lokalpressen tonårsuppkäftigt ifrågasätta varför han ska lyda någon annans tolkning och menar att han kommer att fortsätta spela hög musik – och attackeras i kommentarsfält av ilska äldre läsare som mest tycker han ska veta hut.

Annons

När lokalpolisområdeschef i Arvika, Jonas Wendel, intervjuas i Arvika Nyheter, 20/9, berättar han att ”det som tar absolut mest tid i anspråk för honom och hans kollegor är det omdebatterade problemet med hög bilmusik”.

Annons

– Det har blivit värre och värre och värre år för år tycker jag. Jag har folk som ringer och gråter, man funderar på att flytta från stan. Det är väldigt många som lider av det här i sin vardag, vissa har sjukskrivit sig. Så det får en stor effekt på människor, och så här kan vi ju inte ha det, säger Wendel.

Om polisen i en medelstor svensk kommun känner att de måste prioritera att lägga enskilt mest tid på ungar i bil som spelar hög musik känns det som något som måste lösas mer effektivt än att jaga och stoppa enskilda bilar.

Tonläget har eskalerat till en nivå där folk numer i kommentarsfält inte drar sig för att uppmana till rent brottsliga motåtgärder mot ungdomarna. Och när SVT Dalarna inför lagändringen i somras som gav polisen rätt att bötfälla på plats, öppnade för frågor och kommentarer på sin hemsida, eskalerade det snabbt till att bli en stor gnällfest om hur lagen borde utvidgas till att omfatta grannar som spelar hög musik och uppmaningar till polis att patrullera bostadsområden för att sätta dit ljudförorenare.

Nej, den här ledaren är inget försvarstal för oväsen. Det är självklart helt oacceptabelt att människor inte kan välja lugn och ro hemma. Men ”ring polisen” kan inte vara lösningen på allt.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy