Annons

Annons

Annons

Härnösand

Insändare
INSÄNDARE: Härnösandshus borde se om sina befintliga hus innan de bygger nytt

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det skrivs i tidningen att det ska byggas en massa bostäder/lägenheter i Härnösand, bland annat av Härnösandshus.

Härnösandshus vill bygga nytt på Torsviksområdet och vid gamla Gådeåskolans tomt Tulegatan/Gådeåvägen.

Andra vill bygga på tomten vid McDonalds, på Brännan vid Utsiktens radhus, Sälstens udde, bakom sjukhuset ska det byggas ett flertal lägenheter med mera.

"Det ser ut som att Härnösandshus säljer ut de mindre attraktiva lägenheterna, och vill bygga nytt i attraktiva områden", skriver signaturen Boende i Härnösand och får svar direkt av Härnösandshus vd Göran Albertsson.

Bild: Gunnar Stattin

Min fråga är då om inte Härnösandshus, som trots allt är det som kallas "allmännyttan", ska se om de hus som de har i dagsläget och rusta upp dem istället för att bygga nytt. Husen på bland annat Sehlstedtsvägen ser allt annat än fräscha ut i trappor och lägenheter och det är fler adresser i beståndet som ser ut så.

Annons

Annons

Härnösandshus sålde ut Artillerigatan till privat ägare för att det var för dyrt att återställa fastigheten där gruppboendet Ugglan från gruppboende till lägenheter igen. Det är ett hus av hela beståndet på Artillerigatan som behövde återställas, inte de andra. Kommer befintliga bestånd i andra mindre attraktiva områden också att säljas av Härnösandshus till privata aktörer?

Det ser ut som att Härnösandshus säljer ut de mindre attraktiva lägenheterna, och vill bygga nytt i attraktiva områden som till exempel vid gamla Gådeåskolans tomt med utsikt. Är det verkligen allmännyttans roll och intentioner att göra så?

Skulle vara kul att få ett ärligt svar på det från Härnösandshus ledning, hur det är tänkt framöver med befintligt lägenhetsbestånd och varför man bygger nytt istället för att underhålla det befintliga.

Boende i Härnösand

■ SVAR DIREKT:

Härnösandshus har enligt ägardirektivet från Härnösands kommun bland annat i uppdrag att främja bostadsförsörjningen i Härnösands kommun genom att erbjuda Härnösandsborna attraktiva, trygga, klimatsmarta och prisvärda hyresbostäder inom Härnösands kommun.

För att klara av detta uppdrag är det viktigt för oss att identifiera och förbereda byggbara tomter så att vi har en möjlighet att erbjuda Härnösandsborna nya bostäder i attraktiva lägen.

Annons

Det är också viktigt att vi underhåller våra befintliga fastigheter för att de ska vara fortsatt attraktiva, trygga och klimatsmarta. Under de senaste åren har exempelvis våra fastigheter på Tunnelplan, Brännavägen, Kristinagatan och Utmarksstigen genomgått omfattande underhållsåtgärder.

Härnösandshus har inte för avsikt att avyttra några fastigheter i dagsläget. Vår ambition är att vi ska fortsätta underhålla vårt befintliga fastighetsbestånd och samtidigt ha möjlighet att bygga nya attraktiva bostäder.

Göran Albertsson, vd Härnösandshus

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan