Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jonas Bergström

ledare socialdemokratiskVänsterpartiet skrev att Bollstasågen låg i Örnsköldsvik

Jonas Bergström
Efter dissen mot Bollsta - har V ett Norrlandsproblem?

Detta är en opinionstext.Detta är en text från Tidningen Ångermanlands ledarsida grundad på socialdemokratiska värderingar. Den var fram till december 2021 en del av allehanda.se.

Annons

Nooshi Dadgostar (V) är ute på turné! Idag besöker hon SCA:s sågverk i Bollsta. Klassisk industri- och arbetarrörelsemark, i hjärtat av det röda Ådalen.

Men i staben kring partiledaren vet inte var Bollsta ligger. "I Örnsköldsvik kommer hon besöka Bollsta Sågverk", skriver V i sitt pressmeddelande.

Alla kan göra misstag. Men vi närmare eftertanke är detta mer än ett enskilt misstag. Vänsterpartiet har ett Norrlandsproblem. Låt mig förklara.

Vänsterpartiets strategi är att bli de nya sossarna. Medans vänsterpartier i våra nordiska grannländer skördar framgångar genom att gå fram som egna alternativ till vänster om socialdemokratin gör Vänsterpartiet i Sverige tvärtom. Eftersom S inte längre orkar vara socialdemokrater ska V bli de riktiga sossarna, så lyder V-strategin.

Annons

Annons

En "peak vänsterpartism" uppnåddes under sommarens regeringskaos. När V tillsammans med de blåbruna skulle motivera att de avsatte en socialdemokratisk statsminister citerade vänsterledaren Tage Erlander.

V har rätt i att det finns många socialdemokrater som känner sig vilsna efter en mandatperiod av kompromissande. Men besvikna sossar känner ändå en viss tvekan inför V.

Det beror inte på kommunistspöket utan på att V uppfattas som ett storstadsparti beståendes av akademiker som tycker synd om arbetarna.

Dadgostar har sett till att V tagit fram en ny industripolitik, en ny facklig-politisk strategi och V har lagt mycket tid på att diskutera hur de uppfattas hos LO-väljarna. V hämtar gärna idéer och förslag från fackföreningsrörelsen och socialdemokratins idéverkstäder och de rekryterar allra helst direkt ur S-leden.

Och nu ska Dadgostar ut på en industriortsturné. Hon ska till och med gå på hockey! (Varför man vill se Modo förlora mot Västervik igen förstår jag inte, men det kan vi lämna därhän).

I veckan körde Dadgostar också över sin egen riksdagsgrupp när det gäller Cementa för att visa att hon menar allvar.

Dock har strategin två uppenbara svagheter. 1. Hur många sossepartier tål Sverige? Vad händer om S vänstersväng fortsätter? 2. Vänsterpartiets trovärdighet i norr.

Annons

"Norra Sverige är Sveriges Silicon Valley", sa Dadgostar på en pressträff i april. I sin iver att bejaka den gröna industrirevolutionen går hon tyvärr bort sig.

Annons

Silicon Valley är känt för sina IT-företag samt för att vara en av de mest fackföreningsfientliga platserna på jorden. Norra Sverige är känt för skogen, älvarna, bruken, malmen och för världens starkaste fackföreningar. Den gröna revolutionen i norr sker just i industrin, utvecklingsenheterna placeras fortsatt främst i södra Sverige.

Sillicon Valley är också en avgränsad plats på en yta som är mindre än Sundsvalls kommun. Norra Sverige är som bekant något större än så.

I juni gjorde V ett utspel om att ett statligt flyttbidrag ska införas för dem som flyttar norrut för att arbeta. Men om vi är Sveriges Silicon Valley – varför måste sörlänningar då få bidrag för att flytta hit?

Dessutom, om Northvolt som värderas till 100 miljarder tror att de måste locka med mer pengar för att få folk att flytta finns det väl inget som hindrar dem från att höja lönerna?

Och så nu, mitt tredje exempel, pressmeddelandet om att Dadgostar ska besöka Bollsta Sågverk i Ö-vik...

Om man inte har en partiledare som heter t.ex. Stefan Löfven - som är från Ådalen, som kommer från industrin och som kollar på hockey (inte för att det är bra för hans image, utan för att han älskar sitt Modo) - ja, då behöver man ha folk runt sig som förstår de här bitarna.

Politik är ett lagarbete. Politiker på Dadgostars nivå är helt beroende av sina medarbetare. Det viktigaste du kan göra som partiledare är därför att välja medarbetare med rätt politisk kompass och fingertoppskänsla.

Att V gått bort sig tre gånger i år visar att Vänsterpartiet har ett Norrlandsproblem. Därmed riskerar en central del av Dadgostars strategi att falla.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy