Annons

Annons

Annons

Annons

Sofia Mirjamsdotter

ledare liberalVästernorrlands län

Sofia Mirjamsdotter
Det är inte ett straff att flytta norrut

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) uppmanar arbetssökande att flytta norrut.

Bild: Maria Eilertsen

Annons

De senaste månaderna har arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) vid flera tillfällen uttalat sig om att framtidens jobb finns i Norrland. Det har nu uppmärksammats efter Lördagsintervjun i P1 i lördags, där hon också nämnde möjligheten att ställa högre krav på arbetssökande att flytta. Något som välkomnas av många, men också ifrågasätts.

Som om det vore något nytt.

Ju längre norrut i landet man bor, desto högre har sannolikheten varit att man någon gång i livet mer eller mindre tvingats flytta söderut för att få tillgång till högre utbildning och senare också jobb.

Annons

Något som drabbat Ångermanland och Västernorrland hårdare än de flesta andra. Ingen annan region har så hög medelålder på sina invånare, och det är inte för att vi är friskare eller lever längre, snarare tvärtom, utan för att de unga flyttar härifrån i högre utsträckning än från andra delar av landet.

Annons

Intresset för detta kan knappast sägas ha varit jättestort i södra Sverige, eller i riksmedierna. Intresset för vad som händer norr om huvudstaden har varit generellt lågt, så länge jag kan minnas.

Det illustreras bra av de reaktioner som kommit på Mats Jonssons nya bok, När vi var samer, som kom för ett par veckor sedan. Istället för att få till stånd en debatt eller kanske ett samtal om hur samerna behandlats av svenska staten och om deras situation i dag debatteras det faktum att Jonsson i förbifarten nämnt att han blev på dåligt humör av att bo i Stockholm. Recensioner och samtal om boken kom att handla om just det. Är stockholmare sura och otrevliga? För vissa tycks stockholmsperspektivet vara den enda möjliga perspektivet, oavsett vad det gäller.

Och nu har plötsligt frågan om att flytta till jobben fått ett stockholmsperspektiv, när Stockholm krymper samtidigt som arbetslösa uppmanas att flytta norrut. För nu är det kanske stockholmarna som måste flytta för att få jobb, och då är det plötsligt också av riksintresse.

Jag tycker inte att staten ska kunna tvinga någon enda människa att flytta. Men det är heller inte en mänsklig rättighet att bo på en specifik plats. Precis som norrlänningar i många år haft valet mellan att stanna men därmed kanske ge upp andra mål och drömmar i livet, eller att lämna en kär plats för att kunna välja och vraka mellan jobben är det rimligt att även människor i södra Sverige nu måste göra det valet.

Annons

Annons

En aspekt på det hela, sett ur stockholmsperspektivet, är att Stockholm är en attraktiv plats att flytta till. Men det är faktiskt inte sant, inte för alla.

Enligt en undersökning som LKAB gjort är drygt 40 procent av alla unga öppna för att flytta norrut. Flyttvågen pågår i detta nu. Och det är inte möjligheten till jobb som är det främsta skälet för folk att flytta, utan helt andra saker, så som närhet till naturen och mer fördelaktiga bostadspriser.

Nu är det inte främst till Västernorrland folk flyttar. Men med lite tur kan vi också få en större etablering som kommer att kräva arbetskraft i en storleksordning som leder till inflyttning. Om vi får det torde vi ligga bra till för den som väljer mellan exempelvis Norrbotten eller Ångermanland. Här finns nästan allt som finns i Norrbotten, och dessutom närheten till södra Sverige som nog också är ett kriterium för den som står inför att bryta upp och flytta med familjen.

Det är inte ett straff att bo i Västernorrland. Det är däremot ett privilegium för den som har möjlighet att bo här och samtidigt ha ett bra jobb.

Annons

Annons

Till toppen av sidan