Annons

Annons

Annons

Annons

Timrå

Insändare
INSÄNDARE: Härnösands företag behöver bättre förbindelser – flyget är livsviktigt

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Många Härnösandsföretag är beroende av att kunna ta sig snabbt och smidigt till Stockholm. Dels för möten i Stockholm, men också för att kunna resa vidare till andra destinationer i Sverige och världen. I dag är den typen av flygförbindelser till och från Stockholm i stort sett omöjliga på Sundsvall-Timrå Airport.

Den nuvarande flygsituationen från Sundsvall-Timrå Airport är ohållbar enligt Anders Wahlqvist, ordförande i HNEF och vd för EdmoLift och Petra Forsström, näringslivschef i Härnösands kommun.

Bild: Lars Windh

Annons

Annons

Det lyfter bara ett passagerarplan om dagen mot Stockholm. Avresetiden varierar mellan klockan 10 och 13 och det är likadant för hemresan. Tiderna gör det omöjligt att åka på en arbetsresa över dagen utan det blir minst en övernattning. Detsamma gäller den som ska resa vidare från Stockholm. Avgångstiderna mitt på dagen passar inte med anslutande förbindelser och tjänsteresan blir både längre, mer ineffektiv och i praktiken näst intill omöjlig.

Det här är en helt ohållbar situation för många av våra företag. Det innebär till exempel att:

■ Risken är stor att ledningsgrupper/strategisk kompetens flyttas eller placeras på andra mer lättillgängliga orter.

■ Företag som verkar i andra regioner med bättre kommunikationer får klara konkurrensfördelar.

■ Vår region tappar i attraktivitet och går miste om viktig kompetens som vi är i stort behov av. För varför ska talanger och familjer välja Härnösand om möjligheterna att resa på ett smidigt sätt är så begränsade?

När Nya Ostkustbanan med dubbelspår står klar är tåget ett mycket konkurrenskraftigt alternativ för den här typen av resor. Enligt nuvarande planer kan det ske tidigast 2033, alltså först om tolv år. Under tiden fram till dess är flyget livsviktigt för många av våra företags överlevnad och utvecklingsmöjligheter.

Den 29 september bjuder näringslivsenheten i Härnösand, tillsammans med våra motsvarigheter i Timrå och Sundsvall, in till en diskussion med företag, flygoperatörer, politiker, regionen och andra intresseorganisationer på plats på flygplatsen. Målet är att visa flygbolagen vårt stora behov av goda flygförbindelser och att det är affärsmässigt lönsamt att trafikera Sundsvall-Timrå Airport.

Anders Wahlqvist, ordförande i HNEF och vd för EdmoLift

Petra Forsström, näringslivschef, Härnösands kommun

Annons

Annons

Till toppen av sidan