Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jonas Bergström

ledare socialdemokratisk

Jonas Bergström
Åtta år med Löfven - inget gnistrande men ett hederligt gnetande för vanligt folks skull

Detta är en opinionstext.Detta är en text från Tidningen Ångermanlands ledarsida grundad på socialdemokratiska värderingar. Den var fram till december 2021 en del av allehanda.se.

Bild: Tomas Oneborg/TT

Annons

Ibland drunknar de stora dragen i de små detaljerna. Magdalena Andersson (S) presenterade satsning efter satsning, men det först vid sidan 34 i hennes budgetpresentation som jag hajade till på riktigt.

När satsningar sammanfattas över tid blir kontrasterna i politiken synligare. Under finanskrisen 2008/2009 sänkte högerregeringen skatterna långt mycket mer än de tillförde till välfärden, vilket gjorde att den urholkades. Under pandemin har S-regeringen istället skjutit till ordentligt med medel (även om jag inte kan låta bli att önska att satsningarna var ännu större).

Annons

Samma sak är det när det gäller Polisen. Där Alliansregeringen skar ner på polisutbildningen har S-regeringen byggt ut, vilket börjar märkas även i glesbygd. S-regeringen satsar det dubbla jämfört med högerregeringen gjorde, i år större satsningar än det Polisen själva har bett om.

Annons

Allra störst är skillnaden när det gäller klimatet. Klimatbudgeten har fyrdubblats sedan Löfven blev statsminister. Reinfeldt talade om att industrin var "basically gone". Löfven började som ny partiledare att tala om vikten av nyindustrialisering, högern skrattade åt honom.

Nu pågår en grön industrirevolution i norra Sverige. Vilket på allvar startade när de statliga bolagen LKAB, SSAB och Vattenfall tillsammans med regeringen finansierade en pilotanläggning för tillverkning av fossilfritt stål.

Åtta år med Löfven har inneburit ett gnetande för att göra det bättre för vanligt folk. Det gäller välfärden, glesbygden och pensionerna för att nämna några saker. Många små steg som tillsammans gjort att vi ändå kommit en ganska lång sträcka under dessa år.

Dock saknar jag de stora reformerna. En sådan reform som kan få dem tvivlar på demokratins möjligheter och socialdemokratins förmåga att haja till.

Är tiden för stora reformer förbi? Jag vägrar tro det.

Familjeveckan är det närmaste vi kommer i denna budget. Den innebär sex lediga dagar om året för arbetande familjer. Möjlighet att vara hemma när skolan har planeringsdag utan att behöva ta semester - eller en veckas extra semester. Störst skillnad gör det för familjer där föräldrarna har ett jobb som innebär att man faktiskt måste vara på plats på jobbet.

Annons

Annons

Men viktigast i denna budget är satsningarna på välfärden. För Region Västernorrland betyder det 218 välbehövliga miljoner att använda till framförallt sjukvården. Kramfors, Sollefteå och Härnösands får sex miljoner extra för att tagit ett stort ansvar för flyktingmottagandet. Sollefteå och Kramfors sex miljoner till i satsning på landsbygdskommuner.

Kramfors får 25 miljoner, Härnösand 26 miljoner och Sollefteå 28 miljoner kr. Det kommer inte lösa alla problem, men göra det väsentligt enklare att få ihop välfärden i Ångermanland framöver.

Det finns också områden som socialdemokratin inte förmått att rå sig på under år. Arbetslösheten tyckts nu bita sig fast på kring sju procent även kommande år, vilket måste ses som ett misslyckande. Klassklyftorna har växt, vilket framförallt beror på att inkomster från kapital inte beskattas ordentligt. Och så det här att både skolan, vården och äldreomsorgen är en lekstuga för riskkapitalister - vilket vi får betala ett högt pris för.

Ta bara detta med att Attendo hade ett bonussystem som gav bonusar till chefer skar ner på personalen - mitt i en pandemi.

Därför hoppas jag på en valrörelse som inte bara handlar om hur välfärden ska finansieras utan också hur den ska styras, drivas och ägas.

För där återstår nästan allt att göra.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy