Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jonas Bergström

ledare socialdemokratisk

Jonas Bergström
Jonas Bergström: Avpolitiserad valrörelse blev ett drömscenario för fascisterna

Detta är en opinionstext.Detta är en text från Tidningen Ångermanlands ledarsida grundad på socialdemokratiska värderingar. Den var fram till december 2021 en del av allehanda.se.

Bild: TT

Annons

Förra kyrkovalrörelsen kretsade främst kring vilka värderingar som ska prägla Svenska kyrkan. S fick gehör för sitt budskap: att stå upp för en öppen folkkyrka och göra motstånd mot rasistiska och konservativa krafter. Valdeltagandet ökade kraftigt.

Denna valrörelse kom i mindre utsträckning att handla om inriktningen och mer om att vissa partier menar att andra partier är illegitima.

POSK - politisk oberoende i Svenska kyrkan - ifrågasatte till och med om det var bra att valdeltagandet ökat i senaste valen.

Man kan fråga sig vilka krafter det är som gynnas av en sådan valrörelse?

Annons

Den största förändringen i kyrkovalet var inte enskilda partiers resultat utan att valdeltagandet gick ner, vilket är ett bakslag för demokratin i Svenska kyrkan.

Annons

POSK gick fram två procent, men fick färre röster än sist. S tappar något men V - eller förlåt, Vänsterpartister i Svenska kyrkan - samt Öppen kyrka ökar mer än S tappar. De progressiva krafterna behåller därmed sin ställning.

Det låga valdeltagande blev ett drömscenario för fascistiska Alternativ för Sverige. Nu räckte det med 10000 röster - hälften av de röster de fick i riksdagsvalet 2018 - för att nå tre mandat i kyrkomötet. AfS kunde därmed nå sin första framgång någonsin i ett val.

Givetvis kommer de att göra allt för att använda kyrkopolitiken som plattform för sitt fascistiska kulturkrig.

SD minskade med fem mandat och det bruna blocket är därmed mindre än sist. Men i och med AfS inträde finns nu en än mer aggressiv flank. De kan därmed höras mer - trots att SD:s svaga valresultat.

AfS blev nästan lika stora som L - eller förlåt, Fria liberaler i Svenska kyrkan - som halverades. Förmodligen eftersom L:s närmande till SD inte är särskilt populärt bland kyrkoaktiva liberaler.

Det allra mest intressanta under söndagsnatten var att se hur Biskopsbråket - den största kyrkopolitiska händelsen sen alla fick rätt att gifta sig i kyrkan - skulle märkas i valresultatet?

POSK borde haft bäst förutsättningar att göra sitt case just i Härnösand stift. Och de försökte verkligen. Samtidigt valde de att sätta Leif Grip - som var en av de kyrkopolitiker som försökte sparka biskopen - längst upp på sina listor.

Annons

Annons

POSK ökar, men mindre än på de gjorde på riksplan. S tappar från 44 till 40 procent, men ViSK går fram lika mycket som S tappar.

L - förlåt, Fria liberaler i Svenska kyrkan - kollapsar och ramlar ur stiftsfullmäktige. De gick från 2,1 till o,6 procentenheter.

Till sist. Svenska kyrkans inriktning måste bestämmas av dess medlemmar. I en kyrka med sex miljoner medlemmar är representativ demokrati ett rimligt sätt att garantera detta. Och alla medlemmar måste ha rätt att rösta, kandidera och att ingå i nomineringsgrupper som de önskar.

Trots försöken att stämpla S som en illegitim kraft är de alltjämt störst - mer än var fjärde medlem har lagt sin röst på S. Valresultatet och medlemmars vilja måste respekteras (ja, tyvärr behöver detta sägas).

Vi får hoppas att nästa kyrkoval handlar mer om vilka värderingar som ska prägla kyrkan och mindre om att vissa partier försöker stämpla sina motståndare som illegitima.

Just det bidrog sannolikt till att dra ner valresultatet, vilket blev ett drömscenario för fascisterna i AfS.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy