Annons

Annons

Insändare
INSÄNDARE: Se över organisationen när Härnösand ska spara 18 miljoner på skolan

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skribenten är kritisk mot skolans organisation i Härnösand och tar gymnasiet som exempel.

Bild: Emmy Norgren

Annons

Då kommuner inte har kompetens nog att bedriva utbildning så borde väl allt återgå till en statlig verksamhet? Där fanns det i alla fall en möjlighet att äska om ett ekonomiskt bistånd? Eller så kan man syna kommunernas budget? Vad som är viktigt eller vad som är en "flirt"?

Man skulle även kunna syna själva skolförvaltningens organisationsupplägg. Om vi ser på Härnösands kommuns upplägg så ta till exempel gymnasiet där vi har en verksamhetschef, fyra rektorer, en biträdande skolledare samt tre stycken studievägledare. Finns det något att spara på där? Eller har de rektorerna mer att göra än de tyngdbelastade pedagogerna?

Det är lätt att tänka sig att det blir just pedagogerna som kommer att få ytterligare administrativa uppgifter att sköta förutom deras egentliga uppdrag att vara just pedagoger?

Annons

Var ska kommunen spara 18 miljoner då? Tja, titta på just organisationen där som ovan nämnda angående gymnasiet, men även på själva förvaltningen där det finns så kallade skolutvecklare och skolstrateger? Vad gör de? Och hur många är de? Där sitter en del med konstruerade tjänster som blivit omplacerade på grund av sina tidigare misstag i sitt utövande, och hade de arbetat i en privat sektor hade de blivit avskedade.

Annons

Som vanligt blir det säkert att de lokala partierna ska "satsa" på skolan återigen när det vankas val, men inget händer på det området som vanligt. Att som Arbetslivsförvaltningen göra sig av med den gymnasiala utbildningen för vuxna är väl betyg nog? Och "skrävla" om att det var en förbättring? Fråga eleverna om det istället för att försvara en riktig försämring för de elever som verkligen behöver riktiga lektioner och kontakt med pedagogerna.

Förmodligen blir det pedagogerna som får lida för besparingarna med mer administrativa uppgifter som ligger utanför deras uppdrag.

"Lärosätet Härnösand" är blott ett minne... Ska det sparas 18 miljoner så börja med organisationen tack!

Annons

Insikt

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy