Annons

Annons

Läsartext
Höstkonsert på Hullsta gård

Sollefteå musiksällskap kan i höst, efter ett års uppehåll, återuppta sin konsertserie. Och vad går väl upp mot att möta levande musik! På Hullsta Gård lördagen 11 september fyllde Nordiska Kammarorkestern den stora scenen. Solist och dirigent, utan taktpinne, var Kolja Blacher.

Detta är en läsartext.

Diirigent och solist Kolja Blacher

Annons

Konserten inleddes med en specialskriven fanfar för orkestern av Andrea Tarrodi. Kolja Blacher var därefter en skicklig och säker solist i Sergej Prokofjevs dramatiska och smekfulla musik i Violinkonsert nr 2. Prokofjev skrev konserten 1935, ute på en omfattande turné vilket gav musiken många influenser, bl a hörs kastanjetter. Han återvände i den vevan till sitt hemland Ryssland, dåvarande Sovjetunionen.

Beethovens tredje symfoni, från 1800-talets första år, inleder en mer nyskapande och friare stil och kallas ibland den första romantiska symfonin. Kompositören hade då redan börjat känna av sin tilltagande dövhet. Sin titel Eroican, den heroiska, fick symfonin för att den var tänkt att tillägnas Napoleon, då en frihetshjälte. Men efter att denne utropat sig till kejsare och svikit sina ideal ändrades dedikationen. Musiken är intensiv och tempot mestadels högt under de 42 minuter symfonin varade.

Annons

Vilken förmån att få njuta av intensiva klanger från 37 proffsmusiker på Hullsta Gårds stora scen, en regnig lördagseftermiddag i september.

Annons

För Sollefteå Musiksällskap Gunilla Rudehill

Näraskribent

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy