Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jonas Bergström

ledare socialdemokratisk

Jonas Bergström
Varför nonchalerar Sjukvårdspartiet hot mot politiker?

Detta är en opinionstext.Detta är en text från Tidningen Ångermanlands ledarsida grundad på socialdemokratiska värderingar. Den var fram till december 2021 en del av allehanda.se.

Bild: Lars Windh

Annons

Den senaste tiden har det gått en pandemi av hat och hot mot politiker i länet.

I facebookgruppen ”Sollefteå & Örnsköldsvik Framtidens Akutsjukhus” ifrågasatte personer hur Lena Asplund (M), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden, vågar bo kvar i Sollefteå. Det skrevs ut vilken butik hon brukar handla på och människor uppmanades att spotta på henne om de såg henne på stan.

Asplund kände sig inte trygg och sökte skydd i Sundsvall i några dagar.

Några dagar senare berättade Malin Larsson (S), riksdagsledamot, att hon polisanmält hot mot henne, sina kollegor och sin familj. I en intervju i P4 Västernorrland säger SSU och MUF i Västernorrland att hot gör det svårare att få unga att engagera sig politiskt.

Annons

Men problemet är givetvis större än Västernorrland. En undersökning från BRÅ visar att var färde förtroendevald upplever utsatthet, eller oro för att utsättas, på ett sätt som påverkar dem i deras uppdrag. Bland dem som blivit utsatta uppger 42 procent att de påverkats. Och det förvånar väl ingen, men det är fler kvinnor än män som utsätts.

Annons

Dem som väljer att hota gör det för att det fungerar. Det är en typ av makt- och våldsutövning som tas till för att få som man vill. Självklart hotar detta vårt demokratiska system eftersom hot får politiker att hålla tyst i vissa frågor och får allt för många att hoppa av. Det är helt enkelt inte värt det längre.

Alla borde kunna hålla med regionrådet Glenn Nordlund (S) när han säger att hoten utgör "ett hot mot hela demokratin" (TÅ 13/9).

Men på just den punkten väljer Robert Thunfors, gruppledare för Sjukvårdspartiet i Region Västernorrland, att gå i polemik. I en insändare på allehanda.se menar Thunfors att allt är överdrivet eftersom hoten kommer från "några få personer i en facebookgrupp"...

Thunfors menar att "debatten om hot och hat mot Lena Asplund (M) utnyttjas skamlöst [...] för att svartmåla oppositionen och det folkliga engagemanget".

Här borde Thunfors tagit ett steg tillbaka och funderat över om grundproblemet kanske inte är "debatten om hot och hat" - utan hoten i sig?

Dessutom undrar jag hur det står till med Thunfors empatiska förmåga? Där andra ser och känner med en medmänniska som inte längre känner sig trygg i sin hemstad ser Thunfors en stor konspiration från den politiska majoriteten.

Annons

"Det är tydligt att man fram till valet vill öka splittringen mellan nord och syd i länet" skriver Thunfors. Men om man inte vill öka splittringen är det nog ingen bra idé att nonchalera hot som gör att en politiker känner sig tvingad att lämna Sollefteå för Sundsvall tills allt lagt sig?

Annons

"Man försöker till och med ge intryck av att detta är ett hot mot demokratin – när hela affären bara handlar om vad några få individer har gjort" fortsätter Thunfors.

Att folkvalda politiker hotas tills dess att de känner sig tvingade att sluta är absolut ett faktiskt och reellt hot mot demokratin. Det spelar ingen större roll att det "bara" är "några få personer" som hotar. Handlingar får konsekvenser. Och några få individer kan tyvärr trigga varandra tills dess att någon går från ord till handling.

När Sjukvårdspartiet nonchalerar allvaret i hoten både mot Asplund (M) och demokratin väljer de att själva göra sig till en del av problemet.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy