Annons

Annons

Annons

Annons

Jonas Bergström

ledare socialdemokratisk

Jonas Bergström
Låt inte elitister med loser-mentalitet bestämma över kyrkan

Detta är en opinionstext.Detta är en text från Tidningen Ångermanlands ledarsida grundad på socialdemokratiska värderingar. Den var fram till december 2021 en del av allehanda.se.

Annons

Kan en kyrka verkligen styras genom val där medlemmarna röstar på partier? Som ung hade jag, som växt upp i Missionskyrkan, väldigt svårt att förstå mig på Svenska kyrkan.

Min församling fungerade som en vanlig förening med tanter som bakade bullar, gubbar som skötte vaktmästeriet och ett årsmöte som valde en styrelse.

En gigantisk kyrka där alla inte kände alla, där arbetet till stor del utfördes av anställda och som dessutom styrdes genom val kändes oerhört främmande.

Bild: Jessica Ivarsson

Men nu förstår jag att Svenska kyrkan inte är någon mindre frikyrkoförsamling, utan en gigantisk koloss med miljontals medlemmar. Hur ska medlemmars intressen tas till vara? Kanske genom ett val där medlemmar får rösta på de nomineringsgrupper som de anser representerar dem bäst?

Annons

Annons

Att valdeltagande i kyrkovalet ökat borde vara ett glädjeämne. Men inte för alla.

"Medlemsengagemang är naturligtvis välkommet, men...." skriver Mats Rimborg, ordförande för Parti­politiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) i Göteborgs stift, i en oerhört avslöjade debattartikel (DN 4/9).

POSK visar inte bara en djup antidemokratisk inställning, den är också obegriplig rent teologiskt. Medlemmar i församlingen är de som är döpta, det går inte att vara mer eller mindre döpt.

Rimborg ifrågasätter om det "verkligen är bra att kanske tio gånger fler röstar än vad som någorlunda regelbundet besöker en gudstjänst. På vilka grunder fattar dessa 90 procent av de röstande sina beslut om vilka som ska få deras för­troende att styra kyrkan?".

Den som av olika skäl inte går på gudstjänst regelbundet tycker POSK är sämre lämpade att rösta. POSK visar inte bara en djup antidemokratisk inställning, den är också obegriplig rent teologiskt. Medlemmar i församlingen är de som är döpta, det går inte att vara mer eller mindre döpt.

Kyrkan tillhör varken POSK eller S - utan samtliga medlemmarna

"Ingen annan kyrka eller religiöst samfund behöver dras med riksdagspartier som lägger sig i deras interna frågor" fortsätter Rimborg. Därmed stämplar POSK samtliga medlemmar i kyrkan som är socialdemokrater, eller centerpartister för den delen, som en främmande kraft som lägger sig i och petar i det som POSK anser är "deras" kyrka.

Annons

Men kyrkan tillhör varken POSK eller S - utan samtliga medlemmarna.

Annons

På liknande sätt har det låtit i kyrkovalsdebatten på hemmaplan. Knapp Anna Eriksson (POSK) menar att t.ex. S kandidater inte alls drivs av engagemang för kyrkan utan av att använda kyrkan "som plattform för en politisk karriär inom kommun, region eller riksdag" (TÅ 28/8).

Jag är ledsen Eriksson, men den broiler som försöker använda kyrkopolitiken som en karriärskatapult kommer snart känna sig både besviken och övergiven.

Den antidemokratiska loser-mentalitet som POSK visar upp, där de endast anser sig kunna vinna om motståndarna förbjuds att ställa upp, riskerar att leda till att vi får en smal elitkyrka styrd av krafter som anses att vissa medlemmar räknas mer än andra.

Eriksson menar att hennes politiskt oberoende nomineringsgrupp - som märkligt nog innehåller väldigt många politiker - består av "personer som vet och förstår hur Svenska kyrkan är organiserad på de olika nivåerna och som respekterar denna ordning."

Under Biskopsbråket kritiserade både Eriksson och Karin Högberg öppet stiftsstyrelsens agerande. De ansvariga kyrkopolitikerna från S och C:s avgick. Det gjorde även POSK:s Leif Grip. Nu återfinns han återigen allra högst upp på POSK listor tillsammans med både Högberg och Eriksson.

Annons

Hur gick det till?

Svenska kyrkan mår bra av en ordning där nomineringsgrupper är öppna med vilka de är och vad de vill med kyrkan. Den antidemokratiska loser-mentalitet som POSK visar upp, där de endast anser sig kunna vinna om motståndarna förbjuds att ställa upp, riskerar att leda till att vi får en smal elitkyrka styrd av krafter som anses att vissa medlemmar räknas mer än andra.

Låt det inte ske.

Annons

Annons

Till toppen av sidan