Annons

Annons

Läsartext
Vandring och kulturarv för en starkare hembygdsrörelse

Att vandringar har blivit populära har vi noterat inom hembygdsrörelsen, och därför arrangerade Gästrike-Hälsinge, Medelpads och Jämtland-Härjedalens Hembygdsförbund en konferens för mellannorrlands hembygdsföreningar på ämnet, den 3-4 september i Borgsjö.

Detta är en läsartext.

St:Olav i Borgsjö

Annons

Vi var ett 20-tal deltagare från hela området, men vi var bara två föreningar från Ångermanland, Långsele-Graninge och Helgum, där jag även representerade Ångermanlands Hembygdsförbund.

Att St:Olofsleden, som redan idag är väletablerad, var i focus var inte så konstigt men, vi fick också inblick i att pilgrimsvandringar inte behöver vara så långa, utan det kan räcka med att vandra till en närbelägen kyrka och gärna skänka gåvor till kyrkan, eller be böner under vandringen. Då kan man få bot för sina synder.

Hembygdsrörelsen är inte en religiös rörelse, men vi kunde konstatera att Hembygdsgårdarna kan vara intressanta för alla slags vandrare. I vissa fall finns det Hembygdsföreningar som också erbjuder övernattning. Här skulle säkert flera Hembygdsgårdar kunna utveckla möjligheter till övernattning om informationen utformas på lämpligt sätt.

Annons

På fredagen vandrade vi till St:Olofskällan i Borgsjö och träffade Olav Haraldsson ( i Sverige skriver vi Olof) som berättade om sina färder.

Annons

I skogen mellan Helgum och Graninge finns St:Olof källor som är dokumenterade och utmärkta av Västernorrlands Länsmuseum.

Vägen förbi kallas Jämtlandsvägen och har använts från åtminstone medeltiden fram till en bit in på 1800-talet. Nu kommer Långsele-Graninge, Helgums och Fors ( I Jämtland) att börja arbeta med att lokalisera och märka upp denna led för att folk ska kunna ta sig fram både som pilgrimer och vanliga vandrare.

Thommy Edlund

vice ordförande Ångermanlands Hembygdsförbund

Näraskribent

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy