Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kyrkovalet 2021

Insändare
INSÄNDARE: AFS: Vi vill se en värdekonservativ folkkyrka utan politiska modefrågor

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Johan Järvestad

Annons

Fred Nilsson (S) lyfter i en insändare (Allehanda 6/9) fram klimatfrågan som viktig i kyrkovalet och uttrycker en oro över att kyrkans klimatarbete skulle stanna av om Alternativ för Sverige fick inflytande över kyrkopolitiken och där ingående skog i prästlönetillgångarna. Sant är att kyrkans skogsinnehav är betydande och att vi inte ser klimatpolitik som relevant i kyrkovalet.

Annons

Vi tror inte heller att Fred Nilsson har ett genuint intresse av klimatpolitik i kyrkan. Det är en politisk fråga som S, i brist på bättre, greppar ur luften och försöker göra kyrkopolitik av. Om det var ärligt menat, kanske Fred Nilsson kan förklara sitt partis svaga intresse för skogsinnehavet hos bolag som SCCA, Sveaskog, Holmen, med flera? Inte minst statliga Sveaskog.

Annons

Kanske kan vi dock glädja S med att vi anser att kyrkans skog bör förvaltas med en betydligt större hänsyn till biologisk mångfald, än vad som är fallet idag. Kyrkan bör vara en kraft som bevarar såväl natur- som kulturlandskapsvärden. Utdelningen från prästlönetillgångarna är en mycket liten del av kyrkans intäkter, endast någon procent. Därför är kyrkan väl lämpad att som organisation bedriva ett mycket mer hänsynsfullt skogsbruk än vad som är fallet idag. Kanske skulle det rent av locka tillbaka medlemmar och till och med vara ekonomiskt fördelaktigt genom ökade intäkter från kyrkoavgiften.

För medlemmarna är de som bidrar med kyrkans nästan samtliga intäkter och det är medlemmarna som lämnar organisationen i en rasande fart. Svenska kyrkan står inför en ödesfråga: sin långsiktiga överlevnad. Den av socialdemokraterna infiltrerade och sekulariserade kyrkan är uppenbarligen inte ett framgångsrecept. Den är inte, med Fred Nilssons ord, hållbar. Då skulle inte antalet medlemmar minskat med 2 miljoner sedan jag döptes 1975.

Alternativ för Sverige vill se en värdekonservativ folkkyrka utan de politiska modefrågor som politiska partier, inte minst S, har tvingat på den genom årtiondena. Därför är vår toppkandidat till kyrkomötet präst och står i en oberoende ställning gentemot partiet; Axel W Karlsson. Ett av hans viktigaste budskap är att kyrkan ska vara sina bekännelseskrifter trogna. Inte socialdemokraternas partiprogram.

Sven Valerio, Alternativ för Sverige

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy