Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kyrkovalet 2021

Insändare
INSÄNDARE: C: Vårda och bruka kyrkans skogar!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Anna-Britta Åkerlind (C) och Jonas Strandberg (C) vid Kyrkskogen intill Alne församlingsgård och Alneskolan i Örnsköldsvik. Foto: Björn Olsson och TT

Bild: TT, Christian Larsen

Annons

Prästlönetillgångar är mark, skog, fastigheter och fondkapital som i dag förvaltas av Svenska kyrkans tretton stift. I grunden är det gåvor ifrån såväl allmoge som stormän och rika kvinnor. Tillgångarna utgjorde förr försörjningen för Svenska kyrkans präster – därav namnet prästlönetillgångar. Allt detta bidrar i dag till en avkastning som är med och finansierar svenska kyrkans verksamhet, en verksamhet som välkomnar alla och som finns med i samarbete runt om i vår världsvida kyrka via Act Svenska kyrkan.

Annons

Annons

Det ligger i vårt intresse att förvaltningen sker på ett hållbart sätt och att skogen brukas så att den både ger god avkastning och bidrar till att binda kol från atmosfären genom växande träd. Som medlemmar i Svenska Kyrkan vill vi med glädje kunna berätta om gott förvaltarskap, att vi till och med när vi går i skog och mark kan peka och säga ”vi är stolta över att det som en gångs skänkts sköts på ett sätt som kan komma framtida generationer till godo”.

Svenska kyrkans församlingar och kyrkotillhöriga har tillgång till en grön skattkista som vi tillsammans kan vårda, värna och vistas i. Här ska vi vara föredömen gällande hållbart skogsbruk, hållbart husbyggande, långsiktig livsmedelsförsörjning och möjliggöra för sol, vind och vatten att bidra till hållbar energi. Centerpartiet är en garant för att kyrkans skogar brukas aktivt och hållbart. På valdagen den 19 september kan du ge våra företrädare fortsatt förtroende att leda kyrkan i Örnsköldsviks norra pastorat, i Härnösands stift och nationellt till kyrkomötet.

Jonas Strandberg (C), toppkandidat till Örnsköldsviks norra pastorat

Anna-Britta Åkerlind (C), oppositionsråd i Örnsköldsviks kommun

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy