Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kramfors

Läsartext
Storslagen invigning av kursen Spelutveckling

Detta är en läsartext.

Deltagaren Jacob klipper "det röda bandet", i det här fallet en svart kabel.

Annons

Stämningen var förväntansfull när rektor Lea Kinnunen och Verksamhetschef Hans Olov Furuberg från Kultur och bildningsverksamheten hälsade alla välkomna till invigningen av den tvååriga kursen Spelutveckling. Deltagaren Jacob fick klippa det ”röda bandet” som dagen till ära bestod av en kabel.

I sitt invigningstal berättade rektor Lea Kinnunen om hur kursen kunnat bli till tack vare det fina samarbetet mellan Region Västernorrland och Kramfors kommun samt It-klustret Bron Innovation och deras projekt Game on Mid Sweden. Även spelkonstruktören, kreatören och entreprenören Michael Stenmark fick ett särskilt tack. Efter 36 år i spelbranschen är han en veteran som med sitt stora kontaktnät och brinnande engagemang varit en viktig pusselbit i att starta kursen.

Annons

Kursansvarige Sita Vriend som flyttat upp till Prästmon från Uppsala inspirerade deltagarna med sitt tal om hur man gör ett spel som är roligt för spelaren och som är ”frustrerande på rätt sätt”. Sita har själv arbetat inom spelbranschen som speldesigner och hade då fokus på just användarvänlighet. Hon avslutade sitt tal med att säga hur hon är nyfiken på vilka spel hennes deltagare kommer göra och att hon ser fram emot att se deras karriärer inom spelbranschen utvecklas.

Annons

Talade gjorde även Jon Björkman, vide ordförande i kommunfullmäktige. Han berättade om varför Hola folkhögskola är rätt plats för den här sortens satsning eftersom det finns så många förutsättningar att vara kreativ och knyta viktiga kontakter då även utbildningarna Spelmusik, Musikproduktion, Musikalstudion och Litterärt skrivande finns här som möjliga samarbetspartners.

Sist ut gick ordet till Michael Stenmark. Han har arbetat med spel i hela världen men har nu valt att bosätta sig i Nordingrå och arbetar förutom med sitt eget spelföretag med att sätta Kramfors som kommun på spelvärldens karta. Han menar att man inte behöver flytta till Stockholm för att kunna arbeta med spelutveckling, det går lika bra att bo på landsbygden och det kommer bli ännu lättare ju fler som vågar satsa här. Tillsammans skapar vi en levande landsbygd med många arbetsmöjligheter.

Med formaliteterna avklarade återstod bara för de närvarande att ta var sitt glas med cider och hugga in på utbudet av snittar som skolans egen restaurang tillhandahöll. Sedan var dags för deltagarna att gå in i sitt nya klassrum för första gången och starta läsåret på riktigt.

James Dahlgren

Näraskribent

Rektor Lea Kinnunen demonstrerar hur hon utbrast "Yes" när det blev klart att Sita Vriend tackat ja till att leda kursen Spelutveckling.

Kursansvarige Sita Vriend applåderas efter sitt tal till deltagarna.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy