Annons

Annons

Insändare
INSÄNDARE: Vi behöver inte fler kalhyggen – Sollefteå kommuns skogsbruksplan behöver göras om

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Sollefteå kommun bör revidera den nu antagna skogsbruksplanen så att den bygger på både hundraåriga erfarenheter och nya vetenskapliga rön om hur ett i alla avseenden långsiktigt och uthålligt skogsbruk skall bedrivas", skriver Åke Wikström.

Bild: Hanna Persson, Fredrik Björkman

Annons

För några månader sedan antogs nya riktlinjer för skötsel av Sollefteå kommuns skogar. Beslutet är i huvudsak baserat på en plan som upprättats av skogsföretaget SCA. Deras filosofi präglar också planen där det sägs att avverkning på kommunskogen skall i första hand ske med trakthyggesbruk med kalavverkning och gödsling där det är lönsamt. Visserligen skall andra skötselmetoder såsom blädning kunna bli aktuella invid bebyggelse och skolor.

Under senare decennier har nackdelarna och riskerna med trakthyggesbruket belysts i en allt stridare ström av vetenskapliga rapporter. Allt fler privata skogsägare har insett detta och övergår nu till andra bruksmetoder. De plantager som är resultatet av kalhyggen medför förutom en förstörd närmiljö en rad ökade risker för stora skador i samband med stormar, bränder, angrepp av betande djur, insekter och svampar. Kunskapen om de långsiktiga konsekvenserna av gödsling saknas men ett är säkert att skogens markmiljö blir störd. Till råga på allt så är kvaliteten på det virke om produceras i dessa skogar urusel i alla avseenden.

Annons

Annons

Jag anser att dessa skogar inte kommer att bidra till en långsiktigt hållbar utveckling vare sig ekonomiskt, ekologiskt eller socialt som skogsbruksplanen formulerar det.

Spåren efter tidigare avverkningar genomförda av bolag, kommuner och även kyrkan förskräcker. Kalhyggen har tagits upp nära bebyggelse med resultat att närmiljöer blivit helt förstörda. I år fick Sundsvalls kommun kritik för ett kalhygge nära bebyggelse i Essvik. I Ramsele kalhögg kyrkan för några år sedan en mycket vacker tallskog nära bebyggelsen.

I boken ”Skogen vi ärvde” författad av Maciej Zaremba skildras olika sociala problem relaterade till dagens skogsbruk. Redan ”de gamle” kunde nog mer om skogsbruk än dagens förståsigpåare. Deras insikter hade utvecklats under flera hundra år och enligt boken ”Anvisningar i skogsbruk” utgiven 1923 har olikåldriga skogar större härdighet mot alla faror. En insikt som glömts bort när allt tänkande har fokuserat på att minska kostnader utan tanke på alla andra konsekvenser.

Sollefteå kommun bör revidera den nu antagna skogsbruksplanen så att den bygger på både hundraåriga erfarenheter och nya vetenskapliga rön om hur ett i alla avseenden långsiktigt och uthålligt skogsbruk skall bedrivas.

Annons

Åke Wikström, medlem Ingenjörsvetenskapssakademin Avd VIII Skogsnäringens teknik och Nipakademin

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy