Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Härnösand

Patrik var en omtyckt lärare med stort patos för sina elever

Läraren och storfiskaren Patrik Åström har genom en tragisk olycka lämnat familj och vänner.

Patrik Åström.

Annons

Den 14 oktober, dagen efter sin 50-årsdag, försvann min bror Patrik under en fisketur på havet utanför Härnösand. Förtvivlan var stor hos familj och vänner. Trots omfattande sökinsatser på hav och land gick han inte att återfinna. Den 26 juni återfanns Patriks kvarlevor på ön Utgrynnan i Vasa skärgård.

På grund av vår pappas arbete kom familjen att flytta runt en del under de tidiga uppväxtåren. Bopålarna sattes till slut ner ordentligt i Junsele och manifesterades i ett husbygge 1977. Familjen kom att trivas fantastisk bra på den nya orten och idrott i olika former kom att dominera fritiden för oss bägge. Patriks musikaliska ådra fick här näring genom den kommunala musikskolan, samt musicerande i olika konstellationer. Detta kröntes med en kort karriär som dansbandsmusiker.

Annons

Efter avslutad gymnasiegång i Sollefteå och vidare studier på lärarutbildningen i Härnösand blev det arbetsmässigt ett avstick till kriminalvården och Saltviksanstalten där han kom att tjänstgöra under några år. När det så var dags att anta lärargärningen bar det iväg till den lilla byskolan i Risbäck, Dorotea kommun. Tillvaron i byn kom att påverka Patrik starkt. Närheten till naturen och det allt större intresset för fiske blev en viktig del av hans liv. De bekantskaper han kom att göra med varma välkomnande människor i bygden betydde mycket för honom och flera av dessa kom att bli vänner för livet.

Annons

Innan han för kärlekens skull lämnande Risbäck och flyttade åter till Härnösand hade han hunnit skaffa sig en stuga som kom att bli hans blivande familjs tillhåll för rekreation och vila. Kvinnan som fick honom att efter 10 år lämna Risbäck var Marlene och med henne kom han att sätta bo och i rask takt kom sedan barnen, först Love och två år senare Julia. Dessa glada pigga barn var hans ögonstenar och precis som sin far fick de benen fulla av spring, vilket innebär att de alltid var redo för skoter och fiskeäventyr.

Patrik var en aktiv person, det var alltid något på gång. Skojigheter och underfundigheter var också en del av Patriks person. Han var omtyckt som lärare och hade ett stort patos för sina elever. Omtanken om dem var stor och han ville alltid ge dem det lilla extra. I mötet med människor tog han sig alltid tid för reflekterande samtal. Saknaden efter Patrik är stor hos familj och vänner, vi kommer alltid att minnas honom med samma värme som han spred under sin levnad.

Urban, bror

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy