Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kramfors

Gunno gav sitt engagemang till läraryrket

Före detta yrkesläraren i Ådalsskolans bygg- och anläggningstekniska program, Gunno Grundberg, i Kramfors, har somnat in efter en kort tids sjukdom vid en ålder av 88 år. Han efterlämnar närmast hustrun Margit och barnen Henrik, Elin och Ida med familjer.

Gunno Grundberg blev 88 år. Foto: Privat/AP.

Annons

Gunno Grundberg föddes i Banafjäl, en by strax norr om Örnsköldsvik, som då var ett utpräglat bondesamhälle och att ha växt upp där kom att prägla hans syn på livet. Uppväxten utrustade honom med en moralisk kompass som han sedan kunde följa sedan han tagit steget in i det moderna yrkeslivet.

Gunno Grundberg utbildade sig till yrkeslärare i Linköping och i början på 70-talet kom han att bli lärare vid Ådalsskolans Bygg- och Anläggningstekniska program. Han kom att jobba där till pensionen 1998. Gunno var en mycket uppskattad lärare och hemligheten bakom hans popularitet var att han såg individen i varje elev. För många elever kom han således att fungera som ett mentalt och moraliskt stöd långt efter att de slutat skolan.

Annons

Gunno Grundberg var också starkt engagerad när det gäller att bygga hus på ett "hållbart sätt". Redan 1994 tog han initiativet till ”Friska Villan”, ett projekt uppmärksammat långt utanför kommungränsen som ”Ett sunt hus i Kramfors hälsokommun”. Huset uppfördes av han och hans elever och tanken var att man skulle undvika material och byggsätt som kunde ge upphov till ohälsa eller korta ner husets livslängd. Allt material skulle också vara återanvänt eller resurssnålt. I sanning ett framtidstänkande – framtaget för 27 år sedan!

Annons

Gunno Grundberg var också upphovsmannen till Kramfors-Alliansens tyngdlyftarsektion, en sektion som var livaktig i drygt 30 år och där sonen Henrik blev svensk mästare vid SM 1998. Han var också en av initiativtagarna till en veteranbilsklubb i Kramfors, en klubb som också den var livaktig fram till våra dagar. Han hade själv ett starkt intresse för franska bilar och framförallt av märket Peugeot däribland en Pinin Farina Peugeot 404 från 1966. Just den bilen har varit med vid flera filminspelningar såsom i ”En Passion” av Ingmar Bergman.

Hans intresse för just Peugeot uppmärksammades av deras huvudkontor i Frankrike, som vid hans 60-årsdag bjöd ner honom och hans familj till Frankrike för en privat visning vid huvudfabriken i Sochaux. Som god vän till Gunno kunde man ibland få intrycket av att hans långa och omfattande liv var som ett stort och innehållsrikt äventyr ute i stora världen för en bondgrabb som egentligen hörde hemma i bygderna Nolaskogs.

Dan Wiksten, Bergom

Gunno Grundberg. Foto: Privat

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy