Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Stora besparingar på Sollefteå sjukhus

Insändare
INSÄNDARE: Narkosläkare i Sollefteå: Jag lämnar det sjunkande skeppet – patientsäkerheten har spårat ur

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Narkos- och intensivvårdsläkaren Helena Toss har sagt upp sig från sitt jobb på Sollefteå sjukhus. I sin insändare berättar hon varför och om den patientsäkerhet hon anser är hotad på varje skift hon jobbar.

Bild: Privat, Jonny Dahlgren

Annons

Jag har varit anställd i Region/Landstinget Västernorrland sedan 2001. De senaste åren som narkos- och intensivvårdsläkare vid Sollefteå sjukhus.

Under hela min tid, 20 år, har vi slagits mot besparingshysteri. Nu har den nått min gräns. Jag lämnade in min uppsägning förra veckan.

Jag lämnar regionen av följande anledningar:

För att jag fullständigt förlorat förtroendet för ledning och politisk styrning. Det enda jag då kan göra är att lämna det sjunkande skeppet då jag inte kan försvara den vård vi bedriver.

Vi som signalerar att det börjar bli riktigt farligt att vara patient i en del fall på våra sjukhus möts av total ignorans från politisk ledning och tjänstemän.  I den desperata sparivern har de tagit varandra som gisslan.

Annons

Jag har ingen annanstans sett den här graden av dysfunktionalitet i ledningen av en verksamhet. Vem granskar regionerna?

Annons

Man försöker spara pengar med metoder som uppenbarligen inte fungerar då underskottet hela tiden lavinartat ökar.

Man ifrågasätter inte ens varför det inte fungerar utan hittar desperat på nya sparförslag med hjälp av långväga konsulter som inte känner verksamheterna.

Man anställer kvast efter kvast i den högsta ledningen för att ta, i min värld idiotiska beslut, kvasten försvinner sedan till nästa höga tjänst. I dag heter kvasten Kurt.

Man ignorerar risker och stoppar glatt huvudet i sanden likt strutsen.

Man tror fortfarande att patienter och kostnader ska försvinna för att man tar bort vårdplatser och personal. Möjligen försvinner de om de dör på grund av usel vård.

Man är från tjänstemän och politisk majoritet helt ointresserad av vad den egna personalen har att säga. Senaste informationsmötet vi hade kom ingen politiker från majoriteten och sista budet från hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande är att de som skriker själva borde räkna ut hur vi kunde lösa problemen istället för att gapa och skrika.

Men det värsta för mig är att både tjänstemän och politiker inför befolkningen påstår att allt är bra. Att besparingarna kommer att leda till förbättringar, och man upprepar som i trans mantrat att patientsäkerheten inte är hotad. 

Detta har i min värld spårat ur. Patientsäkerheten i min verklighet är hotad, jag ser det på varje skift. 

Annons

Jag kan inte jobba utan verktyg, och i region Västernorrland förväntas jag spika utan hammare. Jag lämnar nu över sökare och telefon till någon stafettläkare.

Annons

Jag tror inte att de små människorna bakom tjänstemän och politiker är onda och man ser alltid saker från olika håll, men för alla finns en gräns för ens samvete och yrkesheder och nu han jag gått över min. I en annan kontext eller ett annat land där jag inte har något val kanske, men inte i ett land där jag har som uppdrag att leverera lika vård.

Jag kan inte jobba utan verktyg, och i region Västernorrland förväntas jag spika utan hammare.

Jag lämnar nu över sökare och telefon till någon stafettläkare.

Helena Toss, narkos- och intensivvårdsläkare. Tidigare vid Sollefteå sjukhus.

Narkosläkaren Helena Toss väljer nu att säga upp sig från sin tjänst på Sollefteå sjukhus.

Bild: Privat

■ Texten rättad 14/7 klockan 17.34: Citatet om vårdpersonalen borde räkna ut problemen själva istället för att gapa skrika uttalades av hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Sundsvalls Tidning och ingen annan, vilket påstods i en tidigare version. Citatet är inte ordagrant återgivet i insändaren. /Redaktionen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy