Enkelriktad väg, trafikljus och ändrad bärighetsklass. Så kommer Gålåbron se ut en bra tid framöver. Hur länge vet Trafikverket inte än, men åtminstone till i vinter.
– Hela bron är gammal och fortsätter åldras. Senaste skadebesiktningen fick vi ett uppvaknande, säger Per Fläckman från Trafikverket.
Trafikverket har tidigare konstaterat sprickbildningar i brons konstruktion och betong har rasat. Det är den 240 meter långa brons mittparti som inte bär för tyngre dubbelriktad trafik. Bärighetsklassen har nu ändrats från max 51,4 tons bruttovikt på ett fordon som ska köra på bron till max 37,5 tons bruttovikt.

Gålåbron byggdes 1943, samma år som den stora Sandöbron. Bron ligger på väg 332 cirka två mil utanför Kramfors och är 240 meter lång.
Bild: Emilia Norberg
Annons
Annons
Busstrafiken påverkas av arbetet på Gålåbron. Trafikverket inledde en dialog med bussbolag i Kramfors kommun så fort de insåg vad som skulle behöva hända.
– De har fått gå över till en mindre och lättare buss. Det var viktigt att få busstrafiken att fungera. Busstrafiken ligger väldigt tajt på körschemat och har anslutningar vid båda sidorna av trafikljusen, säger Per Fläckman.

Gålåbron har just nu ett körfält.
Bild: Emilia Norberg
En projektör är anlitad och undersöker just nu hur den gamla Gålåviadukten, som byggdes år 1943, mår. Någon större renovering har inte skett sedan 90-talet.
Kommer bron öppnas upp efter skadeutredningen som just nu pågår?
– Jag kan i dag inte säga om vi kommer kunna öppna upp eller om vi kommer att göra ytterligare begränsningar. Vi hoppas tidigt i höst få reda på hur bron mår och kunna ta ett vidare beslut då, säger Per Fläckman.
Projektören tror inte att de kommer hinna klart med utredningen före jul.
– Men de kommer kanske kunna ge oss förhandsbesked om åt vilket håll det barkar. Vi får ta det därifrån sedan. Vi tror att vi kommer kunna öppna upp bron igen, säger Per Fläckman.

Viss köbildning kan skapas av trafikljusen på Gålåbron.
Bild: Emilia Norberg
Annons
Per Fläckman påpekar att de allra tyngsta bärighetsklasserna inte fått åka över bron tidigare heller. Förhoppningen är att projektets trafikpåverkan inte kommer vara alltför stor.
Annons
– Vi håller tummarna för att det ska flyta smidigt för allmänheten när de passerar, säger han.

Gålåbrons skick har påverkat Gålå camping.
Bild: Emilia Norberg
Vad kommer projektet kosta?
– Det är för tidigt att se och kommer bli en fråga längre fram. Vi kommer först få en beräkning på totala kostnaden från projektören. Vi kommer gå ut med detta på entreprenadupphandling. Sedan ska det fonderas, säger Per Fläckman.

Jean Lundgren, en av Gålå campings ägare, har tillsammans med sin moster målet portalen Trafikverket satte upp år 2020 för att säkra entrén till campingen.
Bild: Emilia Norberg