Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sofia Mirjamsdotter

ledare liberalRegeringskrisen 2021

Sofia Mirjamsdotter
Sofia Mirjamsdotter: Nina Lundström – en liberalpartist med ryggrad

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Bild: Maria Eilertsen

Annons

Det mesta gick som väntat under onsdagens statsministeromröstning i riksdagen. Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade ja till Stefan Löfven, Centerpartiet och Vänsterpartiet lade ner sina röster, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna röstade nej. Alla liberaler utom en.

Redan på tisdagen meddelade den politiska vilden Amineh Kakabaveh att hon skulle släppa fram Löfven, varför det stod klart i förväg att han skulle väljas.

Liberalen Nina Lundström däremot hade inte flaggat i förväg för att hon hade för avsikt att gå emot partilinjen, vilket hon ändå gjorde. Inte för att det hade betydelse för utgången av omröstningen, utan för att stå upp för det löfte hon och hennes parti gett till väljarna inför valet 2018. Ett löfte som för övrigt även M och KD gav till sina väljare. Löftet att aldrig bilda en regering beroende av stöd från SD.

Annons

Annons

Det är faktiskt oerhört att dessa partier, KD, M och L alla har svikit det löftet. Ett löfte som uttrycktes med kraft. Till exempel sade Ebba Busch (KD) till tidningen GP att hon inte såg några möjligheter till samarbete med SD ens på sikt, inte på 20 år.

Ulf Kristersson (M) lovade självaste förintelseöverlevaren Hédi Fried att aldrig samarbeta med SD. Dåvarande partiledaren för Liberalerna, Jan Björklund, lovade sina egna barn att aldrig medverka till att ge SD makt. Det har han heller inte gjort, men hans efterträdare Nyamko Sabuni är beredd att göra det, trots att partiet är splittrat i frågan och trots att man lovat väljarna att inte göra det.

I Sverige är partipiskan hård. Den som går emot partilinjen vid viktiga omröstningar brukar straffas, så även i Liberalerna. Och partidisciplinen i Liberalerna är fascinerande stark. Trots den rådande splittringen och delade meningar om partiets nya vägval är det många partister som trots avvikande uppfattning i frågan om SD ändå säger sig ha förtroende för och backar Sabuni och partilinjen.

Så inte Nina Lundström, och för det ska hon ha all heder. I en debattartikel som publicerades i DN så snart omröstningen var genomförd uppvisar hon en ryggrad som man önskar fanns hos fler av hennes partivänner. (Och för den delen även hos kristdemokrater och moderater som också talat sig varma mot SD-samarbete.)

Annons

Annons

Lundström behöver inte oroa sig för partipiskan, eftersom hon också deklarerar att hon omöjligen kan ställa upp för L i valet 2022 om beskedet om SD-samarbete ligger fast. Och åter igen – det förvånar mig att så många i flera partier tycks helt inställda på att verka för en SD-stödd regering, trots tidigare löften till väljare, barn och förintelseöverlevare. Trots att de vet vad SD är för ett parti, och trots att de kan sin historia.

Extra allvarligt är det trots allt att just Liberalerna valt att gå i den riktningen, eftersom SD själva pekat ut liberalismen som sin största fiende, och trots Liberalernas långa historia av att stå upp mot just sådana krafter ur vilka Sverigedemokraterna är sprunget.

Ett sådant "liberalt" parti behöver vi inte i Sveriges riksdag. Däremot behöver vi fler liberaler som Nina Lundström.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy