Annons

Annons

Hotellplanerna på Kanaludden i Härnösand

Glädjebesked för Hernö Gin Hotell – nu närmar sig bygget: "Det känns kanonbra"

Under ett extrainsatt möte idag togs beslutet – Hernö Gin Hotell beviljas bygglov. Nu väntar ett startbesked innan bygget sätter igång. – Det här är ett extremt viktigt delmål men bara ett steg på vägen, säger Jon Hillgren, grundare och vd för Hernö Gin.

Idag kom beskedet, Hernö Gin Hotell beviljas bygglov. Foto: TT och pressbild.

Annons

Det var en enhällig samhällsnämnd som idag beslutade att ge bygglov till Hernö Gin Hotell på kanaludden. Nästan 15 år har gått sedan de första diskussionerna om hotellbygget. Idag togs ett steg närmre ett färdigbyggt hotell.

– Hela hotellprocessen har pågått under en lång tid. Hotellbygget är en viktig satsning för Härnösand och det är skönt att vi nu kommit så här långt, säger samhällsnämnden ordförande Knapp Britta Thyr (MP).

Samhällsnämnden ville inte dra ut på processen och sammankallade till ett extramöte. Vilket enligt Knapp Britta Thyr var enkelt nu när de jobbar på distans.

Bild: Arkivbild

Annons

Annons

Projektet har kritiserats av både Naturskyddsföreningen och Härnösandsbor. Men detaljplanen godkändes redan i november 2020 och idag skulle nämnden bara kontrollera att bygglovsansökan stämde överens med detaljplanen.

– Det har varit en del överklaganden och en lång process, som har har haft sin gång. Dagens beslut har inte påverkats av den kritik som varit, säger Knapp Britta Thyr.

Den föreslagna byggnaden som idag beviljades bygglov stämmer överens med gestaltningsprogrammet och detaljplanen. Förutom skillnaden att förbindelsen mellan hotellet och simhallen nu kommer gå under jord. Foto: Pressbild.

Jon Hillgren, grundare och vd för Hernö Gin, fick beskedet från samhällsnämnden idag och ser nu fram emot att komma igång.

– Det känns kanonbra, nu har vi tagit ett steg till i den här processen, säger han.

Annons

Men än är det inte klart. Nu påbörjar Jon Hillgren och Hernö Gin arbetet inför bygget. En entreprenör ska kopplas in och tekniska detaljer gås igenom innan man får ett startbesked från kommunen.

Annons

– Vi räknar inte med att sätta spaden i marken förrän till hösten, säger Jon Hillgren.

Jon Hillgren är glad att de kommer vidare men väntar med firandet till dess att bygget börjar. Foto: Pressbild.

Hotellet på Kanaludden har varit en lång historia för många Härnösandsbor. Men Jon Hillgren upplever att det för hans egen del rullat på och han ser positivt på framtiden.

– Allt har gått enligt plan, säger han och tillägger:

– Jag ser framför mig en fortsatt smidig process. Det tar tid att bygga ett hotell men vi ser inga hinder idag.

Annons

När är det klart?

Vi siktar mot första kvartalet 2023. Det viktigaste är att det blir ett hotell och inte att det går så snabbt som möjligt.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy