Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
INSÄNDARE: Vargen jagar det som är lättast att ta – och kan vara av värde för turismföretag

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I Tidningen Ångermanland fanns en artikel om att boskapsägare i områden med vargetablering känner oro och uppgivenhet. Enligt LRF:s ordförande var den enda lösningen den vanliga nämligen snabbare skyddsjaktbeslut. Det är mycket ovanligt att varg attackerar större tamdjur än får. Som alla rovdjur jagar varg det som är lättast att ta.

"När nu naturturism ökat i popularitet finns många som är villiga att betala för möjlighet att se vilda djur", skriver signaturen HEX.

Bild: TT

Annons

Annons

Därför gäller det att se till att fåren är svåråtkomliga. Rovdjursavvisande stängsel som om de sätts upp och underhålls enligt instruktioner från länsstyrelser fungerar bra mot vargangrepp. Gränsar fårens betesplats mot en sjö måste även den sträckan stängslas så vargen inte kan simma in. I Västernorrland ger Länsstyrelsen bidrag till dessa stängsel. Finns möjlighet att ta in fåren på natten eller åtminstone låta dem beta i närheten av bebyggelse är det bra.

Om man går några hundra år tillbaka i tiden var varg mycket vanligare än nu men inga tamdjur har blivit utrotade.

Vargen undviker människor men det kan hända att unga, oerfarna vargar kommer i närheten av oss. Viltskadecenter rekommenderar då att man gör sig hörd: pratar för sig själv, sjunger eller visslar så vargen hinner undan.

En studie från ett område i Värmland visar att vargens uttag av älg är mindre än jägarnas genom älgjakten.

Varg tar inte bara älg och hjortdjur utan även vildsvin som visat sig vara svårjagade och kan också bidra till att minska både viltolyckor och betesskador på skog.

Det är få förunnat att se en varg i vilt tillstånd. När nu naturturism ökat i popularitet finns många som är villiga att betala för möjlighet att se vilda djur. För glesbygdsföretag som arbetar med naturturturism kan varg vara av stort värde.

HEX

Annons

Annons

Till toppen av sidan