Annons

Annons

Annons

Annons

Högt tryck på BUP i Ö-vik

Insändare
INSÄNDARE: V: Dumsnålt att inte ge tillräckliga resurser till BUP

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vänsterpartiets Ulrica Ödebygd och Nina Orefjärd.

Bild: Ove Öst, Izabelle Nordfjell, Maria Edstrand

Annons

Vem ska hållas ansvarig för att arbetet med barn och ungas psykiska ohälsa inte ges tillräckliga resurser? Det har skett en mycket oroande försämring av barn och ungas psykiska hälsa de senaste tre decennierna, till stort lidande för de drabbade och deras familjer. Många står nu och stampar på en oändlig väntelista för att få vård. Det är avsaknaden av tillräckliga resurser och ständiga effektiviseringskrav på skolorna, elevhälsan och socialtjänsten, kombinerat med uteblivna ramökningar till BUP som har lett till denna situation. Om detta vittnar både patienter och personalen i en serie utspel i press och sociala media på senare tid.

Kunde vi förvänta oss ett annat utfall, frågar vi oss? Människor har år efter år röstat på mitten- och brunhögerblocket, det vill säga C, L, KD, M och SD. Konsekvensen har blivit framväxt av ett dysfunktionellt samhällssystem som nu inte heller S tar ansvar för att ändra på. Resurserna som avsätts till det offentliga, för vår gemensamma välfärd och trygghetssystem, för vår vård och omsorg, har konsekvent dragits ned av samtliga dessa partier. Förslag från vänster om förbättringar har röstats ned i riksdag och koalitionsregering. Var det någon som trodde att våra barn och ungdomar inte skulle påverkas tillslut av alla dessa neddragningar?

Annons

Annons

Våra offentliga verksamheter har sedan 90-talet tvingats in i en företagsliknande struktur, med stående krav om effektivisering och omöjliga spardirektiv. I dag är botten nådd. Våra offentliga verksamheter är söndereffektiviserade och i skolan och vården läcker våra skattemedel rakt ned i fickorna på de privata riskkapitalisterna. Vi är i dag djupt oroade över psykvårdens långvariga underfinansiering i länet och framförallt att man valt att slå på BUP i länet med hänvisning till att verksamheten måste komma i ram. Alla inser att BUP behöver större ekonomisk ram. Satsningen på en ny första linje för barn och unga med psykisk ohälsa är bra, men inga resurser alls får tas från BUP innan man ser att trycket lättar. Allt annat är dumsnålt. Vem ska hållas ansvarig för det skriande behovet inom psykvården idag? För att det offentliga monteras ned?

Det är sant att majoriteten styr över regionens medel, men sanningen är att regionens förutsättningar och resurser till sist beror på hur DU som väljare röstar! Sjukvården i Region Västernorrland går liksom många andra regioner och kommuner i dag med stora underskott. Behoven är större än budgeten och med den höga skattesats vi redan har i Västernorrland, behöver pengatillskottet för att vi ska kunna finansiera vården, skolan och omsorgen komma från statligt håll. Med fel parti som styr nationellt skapas aldrig skatteunderlaget som återigen bygger upp och tryggar vår välfärd. Idag är det bara Vänsterpartiet som konsekvent arbetar politiskt i riksdagen för att omfördela våra resurser till dem med behov och som räddar välfärden. Din röst behövs för att skolan i din kommun och din vårdcentral och kirurgmottagning och även BUP ska fungera. Rösta rött!

Nina Orefjärd (V), gruppledare, Region Västernorrland

Ulrica Ödebygd (V), politisk sekreterare, Region Västernorrland

Annons

Annons

Till toppen av sidan